Bind9 propagacja domeny
Bind9 propagacja domeny
12 dni temu zmieniałem adres IP. Rejestrator domeny został o tym fakcie poinformowany, dostałem od niego maila z informacją, że ustawili u siebie nowy numer IP i przeładowali ustawienia.
Następnie ja przeładowałem u siebie na serwerze binda, plik strefy został wyeksportowany na drugi DNS.
Efekt jest taki, że po 12 dniach mam kilka zgłoszeń od ludzi z zewnątrz, że domena nie jest dostępna.
Sprawdzałem dostępność domeny różnymi narzędziami online i rzeczywiście sporo serwerów DNS zwraca jeszcze stary adres IP.
Np. DNS w Madrycie, klika w USA, Rosji zwracają nowe numery IP, a w innych krajach podają stary IP (już nieaktualny).
W Polsce podobnie, niektóre serwery jak np. TPSA nie odpowiadają.
Konfiguracja strefy jest poprawna, zmieniłem w niej tylko adres IP, adres drugi DNS i serial.
Całą propagacja powinna się odbyć do 48 godzin.
Ma ktoś jakieś pomysły?
Następnie ja przeładowałem u siebie na serwerze binda, plik strefy został wyeksportowany na drugi DNS.
Efekt jest taki, że po 12 dniach mam kilka zgłoszeń od ludzi z zewnątrz, że domena nie jest dostępna.
Sprawdzałem dostępność domeny różnymi narzędziami online i rzeczywiście sporo serwerów DNS zwraca jeszcze stary adres IP.
Np. DNS w Madrycie, klika w USA, Rosji zwracają nowe numery IP, a w innych krajach podają stary IP (już nieaktualny).
W Polsce podobnie, niektóre serwery jak np. TPSA nie odpowiadają.
Konfiguracja strefy jest poprawna, zmieniłem w niej tylko adres IP, adres drugi DNS i serial.
Całą propagacja powinna się odbyć do 48 godzin.
Ma ktoś jakieś pomysły?
- LordRuthwen
- Moderator
Osoba odpowiedzialna za rejestrację raczej nie popełniła błędu.
Wysłałem na w wiadomości prywatnej strefę.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Dostałem od providera adresy serwerów DNS - jeden z nich jest moim drugim DNS-em.
Ten drugi DNS ma poprawne dane, natomiast ich pierwszy DNS ma stare wpisy. Może to mieć wpływ?
Wysłałem na w wiadomości prywatnej strefę.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Dostałem od providera adresy serwerów DNS - jeden z nich jest moim drugim DNS-em.
Ten drugi DNS ma poprawne dane, natomiast ich pierwszy DNS ma stare wpisy. Może to mieć wpływ?
- LordRuthwen
- Moderator
Z tego co mi wysłałeś i z tego co ja znalazłem na podstawie tego, tak właśnie jest.
Mój serwer DNS widzi inny rekord A niż serwer google (8.8.8.8), do tego rekordy NS zawarte w Twoim pliku strefy różnią się od tych, które widzę po użyciu nslookup dla Twojej domeny i tu nie ma znaczenia jakiego serwera DNS używam.
Zmień na serwerze podstawowym dane i po problemie.
Mój serwer DNS widzi inny rekord A niż serwer google (8.8.8.8), do tego rekordy NS zawarte w Twoim pliku strefy różnią się od tych, które widzę po użyciu nslookup dla Twojej domeny i tu nie ma znaczenia jakiego serwera DNS używam.
Mój serwer jest jako pierwszy.
Od providera wraz z adresacją sieci dostałem dwa serwery dns, przyjmijmy, że jest to ns1.provider.pl i ns2.provider.pl
ns2.provider.pl to mój zapasowy dns, na który wyeksportowałem strefę - on poprawne dane. Natomiast ns1.provider.pl ma jeszcze w pamięci podręcznej stare dane.
Od providera wraz z adresacją sieci dostałem dwa serwery dns, przyjmijmy, że jest to ns1.provider.pl i ns2.provider.pl
ns2.provider.pl to mój zapasowy dns, na który wyeksportowałem strefę - on poprawne dane. Natomiast ns1.provider.pl ma jeszcze w pamięci podręcznej stare dane.
LordRuthwen pisze:Z tego co mi wysłałeś i z tego co ja znalazłem na podstawie tego, tak właśnie jest.
Wiem, że Google ma stare wpisy. Ale co mam zmienić na swoim pierwszym - u mnie jest w porządku. Google ma stare wpisy
Edycja:
Chyba wiem co jest nie tak. Rejestrator ma zły wpis drugiego DNS-a.
Coś tu nie gra. Albo ja nie umiem czytać ze zrozumieniem, albo Ty nie do końca wiesz o czym piszesz.Jarod pisze:Mój serwer jest jako pierwszy.
Jeśli ns2.provider.pl to Twój master DNS to na nim konfigurujesz ustawienia strefy a serwer zapasowy (w tym wypadku ns1.provider.pl) sam pobierze te ustawienia.
Jeśli jest odwrotnie i master DNS masz u dostawcy (operatora, gdzie zarejestrowałeś domenę) a Ty nie masz możliwości jego konfiguracji, to konfigurację musi wykonać Twój dostawca. Serwer zapasowy (drugi DNS) sam pobierze te ustawienia.
Oczywiście musi być w konfiguracji zezwolone pobieranie/odbieranie ustawień strefy.
Źle przeczytałeś. Master jest u mnie, ns2.provider.pl to drugi u dostawcy (na nim jest poprawna strefa).mariaczi pisze:Coś tu nie gra. Albo ja nie umiem czytać ze zrozumieniem, albo Ty nie do końca wiesz o czym piszesz.
Dostawca ma jeszcze ns1.provider.pl (stara strefa).
Ja ustawiam w /etc/resolv.conf
Kod: Zaznacz cały
....
nameserver ns1.provider.pl
nameserver ns2.provider.pl
Niestety to nie to. Rejestrator domeny ma poprawnie ustawiony drugi DNS.