BIND konfiguracja na Webminie i podpi

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
draggero

BIND konfiguracja na Webminie i podpięcie domeny

Post autor: draggero »

Witam.

Mam problem z podpięciem domeny pod VPS-a. Czytam, konfiguruję, oglądam filmiki na YouTube i nic. Za nic nie mogę podpiąć domeny.
Przestawiam zrzuty ekranów, ponumerowane i liczę na to, że ktoś mi wypisze co i jak bo już nie mam sił do tego.
Załóżmy, że domena kupiona to xyz.pl
Wpisuję tak:
Zrzut1:

Obrazek
  1. xyz.pl
  2. ns1.xyz.pl
  3. Kod: Zaznacz cały

[EMAIL="mail@mail.com"]mail@mail.com[/EMAIL]

Zrzut2:

Obrazek
  1. Nic nie wpisuję.
  2. IP VPS

Zrzut3:

Obrazek
  1. www
  2. xyz.pl.

Zrzut4:

Obrazek
  1. ns1
  2. IP VPS

Korzystałem z tego:
http://www.youtube.com/watch?v=wMAlsPq6 ... re=related

i kilku innych poradników konkretnie do webmina lub do samego binda.

Nie pasuje mi to, że przecież jak wpiszę w ovh, że domena ma DNS na ns1.xyz.pl to przecież i tak nie będzie wiadomo, gdzie ma się odwołać.
Proszę o pomoc w poprawnej konfiguracji bo ja już nie mam pojęcia co do czego tam ma być.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Ale jak wpiszesz w ovh, że domena jest na ns1.xyz.pl to może podaj też zapasowy serwer dns? Na przykład ten, który udostępnia Ci ovh, jako klientowi i przetransferuj tam strefę ze swojego serwera.
Ja też tak robiłem i w ten sposób domena znajduje się na DNS-ie, który jest już rozgłoszony, przez co rozgłasza i serwer podstawowy, bo jest tam przecież rekord A.
I drobna rada: nie rób z webmina, z konsoli jest po prostu szybciej i jak zobaczysz cały plik to szybciej załapiesz na czym to polega.
draggero

A mógłbyś polecić jakiś poradnik, bo według tych, których robiłem coś nie chciało działać.
Dodam, że mam na razie tylko VPS z jakimś tam IP i domenę. Czy potrzebuje czegoś więcej? Wspomniałeś coś o zapasowym DNS ale nie bardzo wiem o co chodzi?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

draggero

To z poradnika, który podałeś:
tutaj zamiast 213.25.209.97 wpisujemy adresy IP zapasowego serwera DNS;
I pytanie. Skąd mam wziąć ten zapasowy DNS.
Nie wiem czemu zawsze jakoś sobie radziłem z problemami czy to w Debianie czy Ubuntu. Czasem trwało to krócej, innym razem dłużej. Ale przy tym jestem zupełnie zielony. Zapewne wynika to z nieznajomości tematu, wiedzy, jak to wszystko działa. Ale w końcu od tego są takie fora. Więc mam nadzieję, że ktoś mnie przez to poprowadzi.

W ogóle to się da na jednym numerze IP uruchomić? Bo w komentarzach wyczytałem, że nie bardzo.

Pozdrawiam.

PS. Z poradnika nie zgadzają się katalogi i pliki. Przykładowo opcje są w pliku named.conf.options. Myślę, że łatwo mogę coś zepsuć.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Tak, opcje są w named.conf.options.
Skąd wziąć adres serwera zapasowego: zaloguj się do swojego panelu w OVH, potem prawdopodobnie tak będzie to wyglądało: VPS -> usługi -> drugi (ang. secondary) DNS.
Nie wiem czy na pewno bo nie mam VPS-a.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Ja zapasowe serwery biore z freedns.42.pl ale jeżeli masz możliwość użycia serwera od OHV (który zapewne masz w usłudze) to jest to naturalny wybór.
draggero

Właśnie widzę, że będę musiał też z tego skorzystać. A da się tam od razu domenę przekierowywać bo mają 2 DNS-y?
Trzeba się jeszcze wiele nauczyć.

W każdym razie dziękuję za próbę pomocy.
ODPOWIEDZ