Live mesh z Windows na Linuksie

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Alart

Live mesh z Windows na Linuksie

Post autor: Alart »

Witam.

Chciałby się całkiem przenieść na Debiana z Windowsa. Otóż przechowuję pliki w chmurze Microsoftu. Program nazywa się Windows Live Mesh. Czy jest możliwość korzystania z tej chmury na Linuksie?
Z pomocą Google można znaleźć informacje ale tylko sugerujące zamianę na Dropboksa, czy inne rzeczy, a ja wolę jedno i nie migrować.

Czego oczekuję? Najlepiej pakietu obsługującego Live Mesh tak samo jak oryginał Microsoftu. Podejrzewam, że nie ma nic takiego. A czym się zadowolę? Jakimś zmodyfikowanym nawet przeze mnie pakietem obsługującym automatyczną synchronizację plików z tą chmurą. Informacja, że nic takiego nie ma też jest w cenie.

Co mnie nie interesuje? Zamienniki. Ma być chmura Microsoftu, jak będę musiał zmienić to zmienię ale nie wiem kiedy. Na większość pośrednich pomysłów sam umiem wpaść.
s4per

Post autor: s4per »

Pierwszy mój pomysł to Wine. Ktoś dawno temu próbował, ale bez sukcesów KLIK.
Awatar użytkownika
Zalingrad
Beginner

Post autor: Zalingrad »

Wybrałeś najbardziej nie-multiplatformową/multisystemową chmurę ze wszystkich. Jesteś więc w tej kwestii zależny od systemu Microsoftu.

Próbowałem instalacji Live Mesh na jednej z nowszych wersji Wine (1.3.27)-- bez skutku.
Alart

Post autor: Alart »

Dziękuję za pomoc.

Edycja:
Może nie multiplatformowa, ale ma 5GB i działa bez zarzutów. W dodatku już ją używam.
Odnośnie wine, próbowałem uruchomić u siebie, brakowało bibliotek, po dodaniu i tak były problemy. Pewnie bym musiał dłużej nad tym siedzieć, żeby definitywnie się poddać, dzięki, że mnie wyręczył Zalingrad. Szczerze powiedziawszy miałem nadzieję że uda się bez wine, a tu nawet z winem nie wyszło.

Wniosek jest prosty, w tym momencie nie ma opcji z użyciem Mesha na Linuksie.
Trudno, przeżyję te kilka dni zmieniania chmury.

Jakby ktoś wpadł na jakiś pomysł to zapraszam, najprawdopodobniej zmieniać będę dopiero przez święta.

Chciałem też w takim razie rozszerzyć pytanie o jakieś ciekawe alternatywy dla Windows Mesh. W chmurze zależy mi na ciągłej kopii zapasowej informacji bardziej niż na jakichkolwiek innych aspektach, ma może ktoś do zaproponowania prostą i solidną chmurę z co najmniej 4 GB miejsca? W tej chwili jestem zdecydowany na Dropboxa. Ale ciekawi mnie np. Skydrive, zresztą też Microsoftu, tam trzeba by kombinować chociażby z tym: http://skydrivesync.codeplex.com/, lub samemu coś programować, może ktoś czegoś używa i może szczególnie polecić?

Po osobistym wgłębieniu się w temat zdecydowałem się na taki zestaw: Dropbox, którego pojemność można rozszerzyć do 3 Gb bez większych problemów jako stała kopia wszystkich bieżących dokumentów, oraz Minus jako archiwalna kopia dokumentów. Pliki, jeśli mają być tajne należy chronić. Te na Dropboxie można szyfrować - tego nie robię, a te na Minusie wystarczy zapisać w archiwum z hasłem - i raczej należy to zrobić, pliki są zapisywane jako publiczne, więc po pierwsze ktoś trzeci może je pobrać zanim zmienimy ich właściwości, a po drugie ekipa z Minusa może je wtedy zupełnie legalnie i automatycznie pobierać.

Dodane:
To mi wystarcza, nie udało mi się natomiast, znaleźć żadnego genialnego rozwiązania, które mógłbym z serca polecić. Wszystkie są siebie warte, konkurencja aktualnie opiera się bardziej na promocji niż na przewadze konkretnego produktu. Z drugiej zaś strony nie znalazłem naprawdę dyskwalifikujących, potwierdzonych informacji o żadnej chmurze.
ODPOWIEDZ