- Od dłuższego czasu nie bardzo interesowałam się sprzętem jaki powinien być dobrany na konkretnego Linuksa i na ile jakaś konkretna rzecz ma znaczenie. Pracowałam na takim sprzęcie jaki mi dano i nie dyskutowałam. Ogarnia mnie teraz ciemność w tym temacie a jedynie jakieś przebłyski to pojedyncze zdania na forach wtrącone przy okazji jakiegoś innego tematu z czego nie za wiele wnioskuję.
- Teraz mam kupić części na modernizację komputera - po bardzo starym Linuksie. Myślę, że płytę główną, procesor, pamięć i dysk będę mogła kupić nowe. Nie wiem jak z resztą np. karta grafiki i napęd DVD.
Na tym zmodernizowanym komputerze chcę zainstalować Debiana Squeeze (duża prośba o podpowiedzenie - jak to się czyta/mówi - "Skłez", bo już kilkakrotnie sylabizowałam szefowi nazwę i nie był zbyt zadowolony z moich wysiłków). To ma być serwer z kilkoma stronami www, serwer poczty, ftp rzędu 40GB i rezerwowo samba z jakimś programem bazodanowym pod Windowsa.*
Robię też trochę rzeczy w grafice do stron ale na komputerze z Windowsem: typu Photoshop, Flash, Gimp, Program do robienia prostych obrazków gif. Nie orientuję się, czy są jakieś narzędzia podobne (zamienne), którymi mogłabym coś zrobić na Debianie w temacie grafika na strony.
Wspominam o tym pod kątem zakupu części dla tego nowego Debiana.
Dysk chciałam kupić 1TB i może szef się zgodzi bo chcę tam robić tygodniowe dość duże kopie zapasowe z drugiego Debiana jakiego już mam (ten drugi Debian to Lenny) i który czeka w kolejce na aktualizację do Squeeze jak się uporam z tym pierwszym komputerem.
Nie wiem jaką powinnam kupić płytę główną, procesor i ile pamięci pod kątem tego Debiana Squeeze - i bardzo proszę o pomoc w ustaleniu sensownych parametrów.
Tego drugiego Debiana co już jest - Debian Lenny mam na:
[INDENT]- Genuine Intel, Pentium(R) Dual-Core CPU E5400@2.70 GHz Cache Size 2048KB, Clflush size 64
- RAM: 2GB
- 2 dyski po 250 GB[/INDENT]
I też myślę, czy pod kątem aktualizacji do Debiana Squeeze byłoby wskazane go modernizować sprzętowo - za jakieś 2-3 miesiące jak się za niego wezmę.
Ten komputer dla Debiana Lenny dostałam już gotowy i poskładany z przeznaczeniem dla Debiana i nie było dyskusji o jego parametrach.
**Teraz chciałabym wiedzieć jakie są potrzebne parametry na sprzęt do tego nowego Debiana Squeeze, żeby mi szef nie powiedział, że chcę kupić coś bezsensu, bo po co mi np. 4GB RAM jak Debian tyle nie wykorzystuje - bo ogólnie jestem ciemna masa w tym temacie i nie udało mi się z pomocą Google prawie nic wyszukać.
*Nie jestem też pewna czym można uzasadnić chęć instalowania wersji amd64 zamiast, i386 co mi to daje w przypadku mojego serwera z wymienionymi usługami?