Czy 4GB RAMu robi różnic

Wszystko Off Topic
kabzior
Beginner

Czy 4GB RAMu robi różnicę?

Post autor: kabzior »

Witam.

Po 6 latach owocnej i bezawaryjnej pracy mojego notebooka HP przyszedł czas na wymianę. Wybór padł na Della głównie ze względu na pozytywne opinie nt współpracy z Linuksem. Wybieram model z kartą graficzną Intela i kartą wifi Intela, to dla mnie priorytet, tak miałem w HP i nigdy żadnych problemów z Linuksem, a nainstalowałem się ich na wielu różnych komputerach i różne kwiatki się trafiały. Ale nieważne, nie chcę pytać o pomoc w doborze notebooka, tylko o co innego - RAM.

Od wielu lat używam Debiana Testowego, korzystam tylko z przeglądarki, oglądania zdjęć, słuchania muzyki, pakietu biurowego, oglądania filmów. Nie robię więc nic specjalnie wymagającego. Procesor będzie i5, karta jak pisałem wyżej Intel HD 3000, pytanie brzmi - wziąć podstawową wersję RAM 4GB czy dołożyć 150zł i kupić wersję z 8GB? Czy to mi zrobi jakąkolwiek różnicę? Czy wykorzystam te 8GB? Czy w ogóle Debian mi je obsłuży?

Z góry dziękuję za porady.

k
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

kabzior pisze: 1. wziąć podstawową wersję RAM 4 GB czy dołożyć 150zł i kupić wersję z 8GB? Czy to mi zrobi jakąkolwiek różnicę?
2. Czy wykorzystam te 8GB?
3. Czy w ogóle Debian mi je obsłuży?
1. Dołożyć. Zrobi różnice jak wykorzystasz 4GB ramu co w dzisiejszych czasach nie jest problemem.
2. Zależy co na nim będziesz robił, ale przy 8GB ramu możesz np swapa wyłączyć (przy dyskach SSD nawet nie jest swap zalecany)
3. Tak
4. Jeżeli się zastanawiasz czy dorzucić te 150zł do RAM czy dysku SSD, bierz dysk SSD. A tak poza tym Dell E6420 i5 8GB RAM + dysk SSD to odrzutowiec :)
kabzior
Beginner

Post autor: kabzior »

Unit pisze: 4. Jeżeli się zastanawiasz czy dorzucić te 150zł do RAM czy dysku SSD, bierz dysk SSD. A tak poza tym Dell E6420 i5 8GB RAM + dysk SSD to odrzutowiec
Dziękuję za radę.
Aż tyle pieniędzy nie mam, raczej celuję sobie w zwykłego Inspirona, szału nie ma, ale jest już ich kilka w rodzinie i dają radę. Poza tym nie wyrwę nic lepszego za niecałe 2,5k (i5, 8GB ram, 500GB dysk, 17"). Ale nieważne, jak zawsze wybór laptopa to temat rzeka, a jak mówiłem nie o tym chcę rozmawiać.

Czyli rozumiem że musiałbym się przesiąść na wersję Debiana amd64? Czy nie ma sensu i procesor i5 będzie działał równie dobrze pod i386 a 8GB ramu nie będzie problemem dla wersji systemu 32bit?
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

W i386 do obsługi więcej niż 4GB ramu potrzeba Ci http://packages.debian.org/squeeze/linu ... 686-bigmem
Ja używam kilka lat amd64 i nie mam żadnych problemów.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Lepiej od razu dołożyć więcej, bo kto wie co będzie za jakiś czas. A ile teraz wykorzystujesz? Ja na Debiana Squeezy z gnome to jakieś 320MB, opera, gajim, kadu, thunderbird i virtualbox włączone. Kwestia co będziesz robił. Bo później dojdziesz do wniosku a mogłem więcej, pamięć jest tania.
Toshio88

Post autor: Toshio88 »

Ja bym raczej dołożył na lepszy laptop z solidnym prockiem, grafiką i dyskiem SSD. Dyski SSD są świetne i szybkie.

Polecałbym kupić laptop, który będzie miał 4GB z opcją rozbudowy do 8.
ODPOWIEDZ