Apache2 i wirtualne hosty, po dodaniu subdomeny nie jest ona widoczna w sieci

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Lxns

Post autor: Lxns »

Nie będę zakładał nowego tematu, gdyż moje pytanie jest związane z tym tematem, a do tego może chociaż w części odpowiem na pytanie autora.
/etc/nsswitch.conf:

Kod: Zaznacz cały

...
hosts:          files mdns4_minimal [NOTFOUND=return] dns mdns4
...
Tutaj jest ustawione gdzie system ,,zajrzy'' w poszukiwaniu adresu IP danego hosta.
W pierwszej kolejności statyczny plik /etc/hosts, dostępny tylko na tej maszynie, nie w sieci.
W kolejnym kroku zwróci się do serwera DNS (wpis dns), w /etc/resolv.conf jest ustawiony adres serwera DNS.

Domyślnie (połączenie przez DHCP) będą tam ustawione serwery DNS ISP lub np. rutera (jak w moim przypadku) - plik jest tworzony automatycznie przez pakiet resolvconf, lub gdzieś w skrypcie startowym, nie pamiętam, którym. Te serwery nic nie wiedzą o domenka.pl (dlaczego, nie będę tłumaczył).
Tym samym w sieci lokalnej nie ma informacji o domenka.pl (informacja była zawarta tylko w /etc/hosts). Aby domenka.pl była widoczna w sieci lokalnej należy na jakimś komputerze uruchomić serwer DNS, a następnie na innych komputerach ustawić jego adres IP jako jednego z serwerów DNS. Dla domenka.pl musi to być serwer autorytatywny. Oczywiście jak można się domyślić, jeżeli domenka.pl będzie poprawnie zarejestrowaną domeną globalną, a my ,,przysłonimy'' ją w sieci lokalnej, użytkownicy sieci lokalnej nie będą mieli do tamtej dostępu (chyba się nie mylę). Ja zainstalowałem BIND-a.

W domyślnej konfiguracji BIND działa jako serwer pamięci podręcznej, ale może też być jednocześnie w układzie ,,master''(,,slave'').

I teraz moje pytanie.
Czy BIND ma jakoś domyślnie ustawiony serwer przekierowania, nie wiem, ustawiony na bramę domyślną czy coś?

W /etc/resolv.conf mam:

Kod: Zaznacz cały

nameserwer 127.0.0.1
W konfiguracji BIND-a nigdzie nie jest podany żaden adres DNS.
A mimo to, działa poprawnie ,,cachuje'' domeny itd. Tylko chciałbym wiedzieć gdzie to jest ustawione, bo nie mogę do tego dojść.
Jest to jakoś związane z resolver liblrary?

Skąd pomysł z bramą domyślną jako domyślny DNS? Ruter ma jakiś tam DNS (bez możliwości konfiguracji) po to aby móc nadać ruterowi nazwę w sieci lokalnej. Zapytania deleguje pewnie na DNS-y dostawcy internetu, które dostaje za pośrednictwem DHCP.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Nic tak nie uczy jak grzebanie. Jak powstają problemy to się szuka odpowiedzi na nie. I w ten sposób się człowiek uczy. Tak samo jak ja. Najpierw czytałem literaturę, później instalowałem binda, apache, postfiksa, nginksa i inne, i grzebałem aby działało. Robiłem notatki o kruczkach w konfiguracji. Najpierw korzystałem z gotowych sprawdzonych i ,,działających'' poradników. Jak już umiałem wstępnie w najprostszej konfiguracji uruchomić, uczyłem się rozbudowanej konfiguracji.
Należy sobie przyjąć taką technikę. Dzisiaj i przez ten cały tydzień będę się uczył o serwerze apache. I tak co jakiś czas kiedy umie się już dość dobrze to się uczy znowu czegoś nowego. I tak małymi kroczkami umie się uruchomić serwer w stopniu dość zaawansowanym.
ODPOWIEDZ