Witam.
Chcę zmienić kodowanie w danym katalogu wszystkich plików. Do tego chcę użyć basha ale nie wiem jak przerobić skrypt tak aby z każdego kodowania zamieniał na ISO-8859-2.
Wydaje polecenie
Jak poradzić sobie z tymi znakami zapytania jakiego polecenia użyć żeby te zmieniły się na ISO-8859-2? Próbuje bez skryptu poleceniem enca troche plików się zmieniło ale tam gdzie kodowanie jest nieznane pojawia się błąd.
A podejrzałeś zawartość pliku, którego kodowanie nie zostało rozpoznane? U mnie tak są rozpoznawane np. pliki, które zawierają same cyfry lub adresy stron www. Podobnie mogą być rozpoznawane teksty korzystające z innych alfabetów (moje przypuszczenie).
fnmirk pisze:A podejrzałeś zawartość pliku, którego kodowanie nie zostało rozpoznane? U mnie tak są rozpoznawane np. pliki, które zawierają same cyfry lub adresy stron www. Podobnie mogą być rozpoznawane teksty korzystające z innych alfabetów (moje przypuszczenie).
Treść w tych plikach to html i php. Korzystam z Zend Framework'a. Spróbuje utworzyć nowe pliki, i skopiować zawartość do nowego i zapisać Vim'em z opcją np. se: enc=utf8
To wszystko się zgadza. Jeżeli jest przewaga kodu nad treścią, w której występują znaki tylko z zestawu ascii to taki plik nie ma prawa mieć określonego kodowania, w sposób automatyczny. Tyle kiedyś sprawdziłem.