Prze

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
mvagner

Przełączanie między oknami (nie programami) w Gnome-shell przez Alt-Tab

Post autor: mvagner »

Bardzo spodobał mi się program gnome shell, z jednym wyjątkiem: grupowanie okien przy przełączaniu kombinacją klawiszy Alt-Tab.
Znalazłem, że rozwiązaniem jest zainstalowanie programu gnome-shell-extensions, jednak nie ma go w repozytorium dla Debiana Wheezy.
Zna ktoś sposób aby zainstalować tę paczkę, zależności ciągną się do samego programu gnome shell albo obejść problem by można było skrótem klawiszowy przełączać się między oknami, a nie programami?
Dodam, że w ustawieniach systemu ,,klawiatura'', ktoś zupełnie źle zaprojektował okno, w rezultacie nie widać do czego dany skrót się odnosi, czy też tak macie?
Załącznik klawiatura.jpeg nie jest już dostępny
Załączniki
klawiatura.jpeg
steb0

Post autor: steb0 »

Już jest w Sidzie lub wersji eksperymentalnej:

Kod: Zaznacz cały

aptitude search gnome-shell
i A gnome-shell                     - graphical shell for the GNOME desktop     
i   gnome-shell-extensions          - Extensions to extend functionality of GNOM
p   gnome-shell-timer               - GNOME Shell extension providing a countdow
mvagner

Tak, są w eksperymentalnej, ale gdy po dodaniu wpisu do pliku /etc/apt/sources.list próbuję wykonać

Kod: Zaznacz cały

apt-get install gnome-shell-extensions/experimental
domaga się wyższej wersji gnome-shell, gdy próbuję to samo z gnome-shell, wyświetla mi całą listę paczek, które "nie mają zostać zainstalowane". Aby zrobić aktualizację samego pakietu gnome-shell trzeba by wybrać opcję --force? Czy to bezpieczne?
steb0

Ja używam gnome-shell z wersji eksperymentalnej i nie mam żadnych problemów, co nie oznacza, że u Ciebie żadne nie wystąpią. Puki nie spróbujesz to się nie przekonasz, co do bezpieczeństwa to sama nazwa chyba wyjaśnia sprawę :) Nie instalowałbym z opcją --force tylko uaktualniłbym wszystkie wymagane paczki do sid/experimental.

Dodane.
Ten link może być przydatny:
http://raphaelhertzog.com/2011/06/16/in ... -no-sorry/
mvagner

Niestety, przy próbie zastosowania się do tego poradnika (pomijam, że tych plików local i gnome nie było i trzeba było je utworzyć - chyba o to chodziło) ciągle zatrzymuje mi gnome-shell przy próbie aktualizacji (między wieloma innymi pakietami).
steb0

Jeśli używasz aptitude:
1. zaznacz gnome-shell z wersji eksperymentalnej do instalacji (3.2.1-4)
2. wciśnij e
3. naciskaj . (kropkę) aby wybrać najbardziej optymalną opcje dla siebie
4. potwierdź to wykrzyknikiem
5. wciśnij g

mendeczka
Beginner

Post autor: mendeczka »

Zacznijmy od wersji Gnome-shell - stawiam że posiadasz wersję 3.0.2. Zainstaluj GNOME Tweak Tool. następnie poszukaj na stronach np.: http://www.fpmurphy.com/gnome-shell-extensions/ dodatków do tego.
Twój dodatek nazywa się "alternate-tab".
Jeżeli chcesz się przełączać wewnątrz grupowanych okien wybierz "ALT + `"
ODPOWIEDZ