Edycja instalatora - Debian

Pomoc dotycząca instalacji systemu
radzik

Edycja instalatora - Debian

Post autor: radzik »

Witajcie.

Chciałbym utworzyć dysk instalacyjny, który po wybraniu opcji "Instaluj" bez interakcji użytkownika zainstaluje system z wybranymi wcześniej przeze mnie pakietami i konkretną konfiguracją np. środowiska graficznego w moim wypadku icewm ma u mnie specyficzną konfigurację, czy też program plymouth ma konkretny obraz podczas ładowania. Plik pressed.txt w dużym stopniu pomógł mi w automatyzacji instalacji niestety zadaje cały czas pytanie o następną płytę z pakietami nie wiem jak to domyślnie ustawić na nie. Nie mam niestety pomysłu na wymuszenie instalacji wybranych pakietów (płyta ich nie zawiera domyślnie - używam CD1 Debiana Squeeze), i nie wiem jak wymusić dodanie plików z moją konfiguracją podczas instalacji, tak jak np. po zainstalowaniu, po edycji ustawień zawartych w skel i każdy nowo tworzony użytkownik ma wstępną konfigurację taką samą.

Pozdrawiam,
Radzik
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Masz specyficzne wymagania i podejrzewam, że jak sam nie przejrzysz dokumentacji to trudno będzie coś wymyślić.
Dokumentacja instalatora Debiana znajduje się w pakiecie:
http://packages.debian.org/search?keywo ... lla-search

Przejrzyj też takie pakiety:

Kod: Zaznacz cały

acetoneiso
bootcd
isomaster
aptoncd
bootcd
bootcd-i386
debian-cd
apt-offline
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Zrób to po instalacji. Pobierz listę pakietów z już wcześniej zainstalowanego systemu, wczytaj ją na innym i zainstaluj. Znasz się na tyle aby ingerować w instalator? Zapewne nie, więc nic tu nie zrobisz. Konfiguracja dla każdego użytkownika tak jak mówisz, z /etc/skel.
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Post autor: Van »

Albo pomiń instalator i po prostu sklonuj całą partycję systemową. Choć może być problem z kompatybilnością sprzętu.
radzik

Post autor: radzik »

Kompatybilność sprzętu jest pożądana przeze mnie, bo to będzie instalator pewnego schematu systemu dla wielu komputerów.

Obecnie udało mi się utworzyć płytkę z pressed.cfg, która nie pyta o nic podczas instalacji. W pressed.cfg zawarłem wszystkie informacje o pakietach, które potrzebuję. Pakiety potrzebne z repozytorium poprzez apt-move dołączyłem do instalatora w wersji netinstall. Teraz myślę jak rozwiązać wstępną konfiguracje i instalację pakietów, które nie są w repozytorium ale są w pakietach deb.

Zastanawiam się, czy command_last w pressed uda się wymusić uruchomienie skryptu, który by tworzył pliki potrzebne i podmieniał ewentualnie te, które trzeba zmienić no i może przez niego zainstalować te paczki deb, których nie ma w repozytorium. Pomysły?
ODPOWIEDZ