Opera - brak dost

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
kpc21

Opera - brak dostępu i czarne okno przeglądarki

Post autor: kpc21 »

Mam naprawdę dziwny problem z Operą. Gdy ją uruchamiam z poziomu zwykłego użytkownika, kończy się to wyświetleniem prostokątnego pionowego okna (wielkość - jakaś 1/10 ekranu) wypełnionego w całości czarnym kolorem. Konsola na stderr wyświetla nieprzerwanie komunikat:

Kod: Zaznacz cały

open: Brak dostępu
W konsoli wygląda to dokładnie tak:
http://pastebin.pl/49072Co jest tego przyczyną i jak to naprawić?

Edycja:
Uzupełniam informacje:

uname -a
Linux kpc-debian 3.0.0-2-686-pae #1 SMP Fri Oct 7 21:55:20 UTC 2011 i686 GNU/Linux

dpkg --print-architecture
i386
Dołączam dokumentację w postaci zrzutu ekranu:
http://screenshooter.net/data/uploads/nw/ae/ktff.png

Gdy uruchamiam Operę z poziomu konta administratora, wszystko działa. Ale przecież nie będę korzystać z przeglądarki internetowej jako root.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Czy jesteś właścicielem wszystkich plików i katalogów w swoim katalogu domowym? Sprawdź też, dodając konto nowego użytkownika, czy problem występuje.
kpc21

Właścicielem części plików i katalogów w moim katalogu domowym był root, jednak po zmianie właściciela tych plików i katalogów na mnie, problem nadal występuje. Na dodanym koncie testowym problem również występuje.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Gdy uruchamiam Operę z poziomu konta administratora, wszystko działa.
Skoro tak działa, jest to potwierdzenie starej zasady aby nie uruchamiać programów z interfejsem graficznym jako administrator systemu (root). Musisz poszukać, jakie elementy systemu ,,przywłaszczył sobie'' root.
kpc21

fnmirk pisze:jest to potwierdzenie starej zasady aby nie uruchamiać programów z interfejsem graficznym jako administrator systemu (root).
W jaki sposób inaczej miałbym korzystać np. z programu GParted? I jaki sens miałoby istnienie czegoś takiego jak gksu?

Możesz mnie naprowadzić na rozwiązanie tego problemu, napisać czego konkretnie mam szukać?
ODPOWIEDZ