Witam.
Chciałbym ustawić revDNS dla mojego serwera dedykowanego. Z tego co czytałem na forum to konfiguracja postfix i dovecota? Jak ona powinna wyglądać aby po wpisaniu w konsoli:
Niestety dostawca się na tym nie zna. Host zostaje nieustawiony (jest jego brak). A jeżeli lokalnie bym chciał uruchomić DNS to bym musiał wykupić np. VPS?
Dobre to jest
Masz dedykowany serwer więc nie potrzebujesz VPS. Uruchom DNS na tym co masz i dodasz odpowiednie rekordy. Chyba, że z jakiś przyczyn ta usługa nie może znaleźć się na dedykowanej maszynie poszukaj w internecie usług typu freedns - zwróć uwagę, czy można dodawać rekordy reverse. Tak to widzę - a może ktoś ma inne pomysły...
Edycja:
Ale tak czy inaczej pomęcz dostawcę lub zmień na innego bo to śmiech na sali jest.
A czy dałoby radę np. ustawić serwer DNS gdzieś w sieci na jakiś tanim VPS-ie oraz jeżeli mam wewnętrzne IP swojej sieci (od dostawcy internetu) to czy jest możliwość uruchomienia serwera u mnie w domu i by był widoczny w internecie? Przykładowo bym miał na nim stronę www.
Własny serwer DNS nic Ci nie da, bo ten Twój mega dostawca musiałby wydelegować te revDNSy na Twój serwer DNS (jak nie umie ustawić, to i pewnie wydelegować tym bardziej ). Poza tym nie deleguje się pojedynczych revów tylko całe klasy.
Tu akurat nie chodziło o tego dostawce. Chodziło o firmę co udostępniają serwery dedykowane. Oczywiście odkryłem, że oni tylko pośredniczą i mają swoją pulę adresów IP. Do strony www najlepiej (najkorzystniej) mieć VPS-a, czy po prostu iść do firmy oferujące te strony?
Co ja chcę zrobić? Otóż chcę uruchomić:
[INDENT]- pocztę e-mail z aliasem własnej domeny: np. web@mojadomena.pl
- stabilną stronę www.
- serwer DNS oraz z ustawieniem revDNS na moją domenę by nie było informacji o jakimś hostingu.[/INDENT]
Oczywiście musi to być na tyle bezpieczne by nie dało się kontrolować (przez np. powłokę) za pomocą www przez lukę jeżeli by takowa istniała.
Jeśli chcesz mieć jedynie pocztę i hosting to nie potrzebujesz ani vps ani "dedyka". Idź do porządnej firmy hostingowej i Twoje życzenia się spełnią I nie będziesz musiał martwić się o DNS. Nie ma co walić z armaty do wróbla.