Nie mogę teraz wkleić mojego xorg.conf, bo piszę z drugiego kompa (w tym z Debianem co prawda mam neta, ale rozdzielczość jest tak niska, że nie mogę korzystać z żadnej przeglądarki www). Nie mogę nastawić żadnej sensownej rozdzielczości. Stale jest 640x480. Jak juz mi się uda zwiększyć (przez wpisanie wielkości pamięci z jakiej ma korzystać xserwer) to ekran w X'ach (próbowałem w IceWM orazz Fluxboxie - jest tak samo) dzieli się poziomo na dwie części i w obydwu częściach widać to samo: dwa kursory myszki, dwa paski menu itd... Wszystko co otworzę, widze podwójnie. Próbowałem zwiększać zakres odświerzania ale nic to nie daje...
Konfigurację xserwera robiłem wg tej instrukcji: http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=492.
Mam problem w punkcie 4) i może to jest przyczyna:
Nie wiem co wpisać i jak sprawdzić, bo mam tylko debiana na tym kompie. A jak wyłączę X'y, to mam error, że nie podałem adresu portu karty."Tutaj wpisujemy port/slot pod jaki jest podpięta nasza karta. Port/slot powinien być wpisany domyślnie i wtedy tylko potwierdzamy. Jeśli nie jest wpisany domyślnie możemy sprawdzić jaki to port, pod innym systemem, jaki mamy aktualnie zainstalowany (w opcjach karty/sterowników)."
Ten komp jest bardzo stary. Procesor 133Mhz, 36MB RAM

Wiem że mało wyczerpująco opisałem... gdyby jednak znalazł się chętny do pomocy, to postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania potrzebne do rozwiązania mojego problemu.
Z góry dzięki i pozdrawiam