Filtrowanie poczty dla danego adresu mailowego

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
khayman

Filtrowanie poczty dla danego adresu mailowego

Post autor: khayman »

Witam.
Mam serwer mx z zainstalowanym i skonfigurowanym programami postgrey i postfix (dovec) na drugim serwerze. W sumie wszystko ładnie pracuje, mam jednak mały orzech do zgryzienia - muszę zablokować przychodzenie poczty na adres:

Kod: Zaznacz cały

[email]xxx@mojadomena.pl[/email]
z domeny:

Kod: Zaznacz cały

@innadomena.pl
i na razie tylko dla tego adresu. Na firewallu odpada - maile z tej domeny mają normalnie spływać do mnie, jednakże nie na ten konkretny adres (a tłumaczenie słowne żeby zostawić ten adres w spokoju nie pomaga). Widziałem rożne poradniki jak zablokować całą domenę w postfixie, ale jak już wspomniałem - mnie interesuje tylko wyjątek, dla jednego adresu z mojej domeny, nie permanentne wycięcie innej domeny dla mojej domeny.

Jakieś wskazówki?
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

Poczytaj o czymś związanym z blokowaniem podszywania się pod adresy oraz ewentualnie o czarnej liście. Ja już nie pamiętam ale robiło się plik z mailami, które mają być blokowane i uruchamiało polecenie postmap na ten plik.
khayman

Post autor: khayman »

Mój postfix ma zdefiniowaną czarną listę, ale to blokuje całkowicie adres (domenę) dla mojej poczty, a chciałbym tylko dany adres mailowy zablokować dla mojego danego adresu.
Po prostu ulotki reklamowe, które otrzymuję, nie mają przychodzić na mój adres, ale do działu handlowego już tak.
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

Myślę, że tak się nie da albo trzeba ostro pokombinować. Można robić mapy użytkowników ale to i tak zablokuję dla wszystkich twoich użytkowników a nie tylko dla ciebie. Musisz jakiś skrypt napisać.
ODPOWIEDZ