Apache2/PHP duży spadek wydajno

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Jarod
Beginner

Apache2/PHP duży spadek wydajności

Post autor: Jarod »

Na starej maszynie (Xeon 2.80GHz - 2 rdzenie, 1 GB ram, Debian Lenny i386) pewien skrypt w php przetwarzający spore ilości danych wykonywał się około 20-25minut (limit czasowy w php.ini 1200 wystarczał) i potrzebował na to około 700MB pamięci.

Na nowej maszynie (Xeon E5430 @ 2.66GHz - 8 rdzeni, 2 GB ram, Debian Squeeze amd64) ten sam skrypt wykonuje się dużo dłużej. Piszę dużo bo zwiększam stopniowo maksymalne czasy wykonywania skryptów php i w tym momencie wiem, że limit 2000sekund to za mało. A zużywana pamięć to około 900M.

Może jest ktoś kto mi wytłumaczy tak duże różnice w wydajności?

Dodam tylko, że na obydwóch są poinstalowane te same pakiety - różnica to oczywiście wersje.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Odświeżenie tematu.
jurenty

Post autor: jurenty »

Przyznam się szczerze, że nie wiem co może być przyczyną, jedynie co Ci pozostaje to droga "eliminacji". Zacznij do serwera Apache i zamień go np. na http://www.cherokee-project.com/. Pozdrawiam i życzę szybkiego odnalezienia przyczyny i rozwiązania problemu.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Jeśli to Twój skrypt (lub ogarniasz co w nim jest), dodaj do niego jakieś logowanie trwania poszczególnych operacji i sprawdź co trwa najdłużej lub co zaczęło się wykonywać dłużej niż wcześniej. Inaczej to tylko wróżenie z fusów, ew. szklanej kuli, zostaje.
ODPOWIEDZ