grupa, prawa dost
grupa, prawa dostępu, uruchamianie z poziomu grupy serwera gry
Witam.
Zauważyłem, że hostingi gier mają utworzoną grupę dla każdego konta serwera gry. Uruchamiają te serwery za pomocą poleceń z poziomu grupy, w której aplikacja używa. Jak można zrobić aby aplikacje było otwierane przez daną grupę? Oraz jak dodać domyślne prawa (chmod) danej grupy aby nowe pliki i katalogi miały prawa 0755? Niestety w grupie jako root umask zmienia mi pliki na 644. Chcę ustawić umask dla grupy wyłącznie.
Proszę was o pomoc.
Zauważyłem, że hostingi gier mają utworzoną grupę dla każdego konta serwera gry. Uruchamiają te serwery za pomocą poleceń z poziomu grupy, w której aplikacja używa. Jak można zrobić aby aplikacje było otwierane przez daną grupę? Oraz jak dodać domyślne prawa (chmod) danej grupy aby nowe pliki i katalogi miały prawa 0755? Niestety w grupie jako root umask zmienia mi pliki na 644. Chcę ustawić umask dla grupy wyłącznie.
Proszę was o pomoc.
Przyznam szczerze, że nie bardzo Cię rozumiem. Jeśli chcesz aby uzytkowicy należący do grupy A mogli uruchamiać określony plik, to dodajesz właściciela pliku do grupy A, i nadajesz plikowi prawa 775. Jak chcesz ustawić umask dla wszystkich uzytkownikow danej grupy to robisz to ręcznie w ~/.bashrc każdemu uzytkownikowi. Ja jeśli chciałbym robić to z automatu to napisałbym skrypt.
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz!
W ,,Debian reference'' poszukaj informacji o sudo.
W ,,Debian reference'' poszukaj informacji o sudo.