Problem z cedeg

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
homerpp

Problem z cedegą -gtk2 bindings

Post autor: homerpp »

Witam,
Mam taki problem: zaistalowalem sterowniki do karty GeForce 4, postawilem cedegę (5.2 bodajze) i wyskakuje mi, ze:
F1 2007-05-20 20:25:50,657 CRITICAL Unable to load GTK2 Python bindings: No module named gtk
poszperalem tu i owdzie i wychodzi, ze niby nie mam zainstalowanego pythona ale, po uzyciu aptitude mam komunikat, ze python jest juz w odpowiedniej wersji.
Spelnione sa tez wszystkie zaleznosci (apt-get -f install).
Co z tym zrobic? Zaczynam powoli sie zniechecac do linuksa - szukalem w koncu dzialajacego systemu a nie nowego hobby... :(

Mam nadzieje, ze tym razem ktos mi pomoze, bo z "wujkiem google" nie umiem sie dogadac ;) . i prosze administratora o nie usuwanie mojego postu - od tygodnie mecze sie z tym problemem i naprawde, grzebanie w googlach niewiele dalo.
Chyba czas wracac do mniej czasochlonnego windowsa...
Gość

Post autor: Gość »

Kod: Zaznacz cały

python-gtk2 - Python bindings for the GTK+ widget set
Mówi Ci to coś ? :)

Pozdrawiam
homerpp

Witam,
Próbowalem zainstalowac te paczke - w efekcie:
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
libqt4-core libqt4-gui libqt4-qt3support libqt4-sql libsmbclient
linux-headers-2.6.18-4 linux-headers-2.6.18-4-486
linux-headers-2.6.18-4-686 linux-image-2.6.18-4-486 qt4-qtconfig
0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 10 nie uaktualnianych.
Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B.
czyli w efekcie - bez zmian. Moze powinienem cos dodac do listy zrodel, tylko jaki serwer?
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Coś musisz źle wpisywać, bo paczka python-gtk2 jest w Etchu :)
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

apt-get update
apt-get dist-upgrade
homerpp

No i nic.
Upgrade distro nic nie dal, znow to samo - python jest zainstalowany w najnowszej wersji ale go nie ma :( tzn cedega uwaza, ze go nie ma. apt-get remove python tez nic nie daje - po odinstalowaniu instaluje pythona na nowo i problem ten sam. Moze cedega ma gdzies, w swoim katalogu, jakis config a moze podczas startu zawsze sprawdza obecnosc odpowiednich bibliotek?
Dzieki za dotychczasowa pomoc.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

homerpp, pokaż wynik:

dpkg -l | grep python-gtk2
homerpp pisze:prosze administratora o nie usuwanie mojego postu
nie widzę powodu żeby go usuwać ]Chyba czas wracac do mniej czasochlonnego windowsa...[/quote]
to pytanie, stwierdzenie, czy jeszcze jeden problem?
homerpp

Witam,
Wlasnie dzis rozwiazlem ten problem w"silowy" sposob - zainstalowalem debianka na nowo :( I wszystko dziala. A co do widnowsa - było to zarazem stwierdzenie jak i problem, choć nie jestem przeciwnikiem windy. Lepiej pracuje mi sie pod linuksem (kde jest wygodne) zas granie pod cedega to istna meczarnia... np. wywala mi komunkiat, ze nie moze uruchomic serwera dzwieku czy jakos tak, choc Alsa mam zainstalowana i uruchomioną. No ale to juz inny temat... TRza się uczyć od google ;)
ODPOWIEDZ