Jest taka sytuacja. Miałem kubuntu na dysku 1 , a na dysku 2 postawiłem debiana. Nic nie zmieniałem przy instalacji i grub debiana zainstalował mi sie na dysku 1.
Moje pytania są takie:
1. Czy jak sformatuję dysk 1 i postawię na nim nowy system (też Debian, tym razem z KDE - nie pytajcie po co hehe) to grub wykryje mi system na dysku 2 i będę miał możliwość wyboru między nimi?
2. Czy nie ma problemu z utworzeniem nowego swapa na dysku 2, tak aby każdy system korzystał ze swojego?
Czy grub wykryje drugi system?
- parrotlarch
- Beginner
Tak wykryje i będzie możliwość wyboru między nimi, tylko będą miały podobne nazwyparrotlarch pisze:1. Czy jak sformatuję dysk 1 i postawię na nim nowy system (też Debian, tym razem z KDE - nie pytajcie po co hehe) to grub wykryje mi system na dysku 2 i będę miał możliwość wyboru między nimi?

Raczej nie będzie problemów, ale możesz zostawić jeden swap na dwa systemy.parrotlarch pisze:2. Czy nie ma problemu z utworzeniem nowego swapa na dysku 2, tak aby każdy system korzystał ze swojego?
1.
Nawet jak nie wykryje 2 systemu to sam mozesz go sobie skonf7igurawac na podstawie tego co masz. Plik konfiguracyjny masz w /boot/grub/menu.lst
Tylko nie instaluj 2 raz gruba bo po co.
2.
Dwa systemy wuec moga byc dwa swapy, swapa okreslasz w /etc/fstab i tam mozesz sobie wklepac tego swapa gdzie tylko zewnie Ci sie podoba tyko by partycja byla swapowa. A ze dwa /etc/fstab to moga byc to dwie rozne partycje.
Ale jak pisal mlyczek to po co marnowac miejsce (chyba ze masz taka fantazje) i miec tylko jednego swapa.
Nawet jak nie wykryje 2 systemu to sam mozesz go sobie skonf7igurawac na podstawie tego co masz. Plik konfiguracyjny masz w /boot/grub/menu.lst
Tylko nie instaluj 2 raz gruba bo po co.
2.
Dwa systemy wuec moga byc dwa swapy, swapa okreslasz w /etc/fstab i tam mozesz sobie wklepac tego swapa gdzie tylko zewnie Ci sie podoba tyko by partycja byla swapowa. A ze dwa /etc/fstab to moga byc to dwie rozne partycje.
Ale jak pisal mlyczek to po co marnowac miejsce (chyba ze masz taka fantazje) i miec tylko jednego swapa.