Kompilacja j

Pomoc dotycząca instalacji systemu
giaur
Member

Kompilacja jądra make-kpg - błędne pakiety

Post autor: giaur »

Witam,

Długo już tego nie robiłem, ale ostatnio przyszło mi znowu kompilować samodzielnie jądro. No i wyszedł problem, który nie występował niegdyś. Robię to tak (podaję polecenie końcowe):

Kod: Zaznacz cały

make-kpkg --initrd kernel-image kernel-headers
No i wszystko pięknie, tylko że pakiet linux-image zawiera odnośnik do... katalogu z pełnymi źródłami. Natomiast powstały po kompilacji pakiet linux-headers nie nadaje się do niczego. Więc koniec końców i tak powstałe pakiety nie są przenośne - już przy instalacji linux-image od razu mam ostrzeżenie że pakiet zawiera odnośnik do nieistniejących źródeł. A tutaj mam tworzone dowiązanie do katalogu, z którego kompilowałem jądro i to już przy instalacji linux-image. Nie muszę chyba tłumaczyć dlaczego jest to ZŁE. Mając pakiety linux-image i linux-headers chciałbym zainstalować je na innym komputerze. A teraz muszę jeszcze ciągnąć za sobą całe źrodła jądra i to jeszcze wrzucać je do takiego samego katalogu, jak to było na komputerze, na którym przeprowadzałem kompilację. Czyli na każdym komputerze wypada mi zakładać katalog /home/lucek/kernel.

Oczywiście jest to nie do zaakceptowania - powinien być jeden pakiet z samym jądrem, a drugi nagłówkami jądra i to pakiet z nagłówkami powinien tworzyć dowiązania symboliczne do /usr/src. Całe źródła kernela nie powinny być potrzebna i tak to działało wtedy, gdy ostatni raz to robiłem.

Cos mi się pokiełbasiło czy jakis nowy miły błąd nam zafundowano?

Czy coś zmieniło się przez te 2 lata, czy o czymś nie wiem? Czy zmienił sie sposób kompilowania jądra w Debianie? Robię coś źle?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Kompilowałeś zapewne 3?

Mnie przy 3 też cuda wyszły według starego mojego przepisu.
giaur
Member

Tak, dokładniej jest to jądro aptosid. Kompilowałem samodzielnie, ponieważ potrzebuję mieć wkompilowaną obsługę fstack-protector i Trace max stack - bez tego nie mogę zainstalować najnowszych sterowników do mojego tunera tv, a starsze są błędne i powodują:

kernel panic
Tak się zastanawiam, czy moze nie popytać na forum aptosida jak kompilują jądro. Pakiety od nich są w porządku. Ale jeśli ktoś ma rozwiązanie, to chętnie się dowiem. "Klasyczne" kompilowanie jądra nie wchodzi w grę, chcę mieć pakiety z nagłówkami i z samym jądrem.

Edycja:
No właśnie, widzę że twórcy aptosida proponują nieco inny sposób?
http://aptosid.com/index.php?module=wik ... osidKernel
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Może użyj standardowej nie debianowej metody kompilacji jak za dawnych lat...
Swój opis odnośnie kompilacji juz dawno usunąłem bo nie pasował do 3.
giaur
Member

No właśnie w tym rzecz, że nie bardzo chcę stosować standardową metodę. Ponieważ chcę mieć pełne pakiety .deb z jądrem i nagłówkami jądra. A instalacja nowego jądra powinna sie sprowadzać do zainstalowania tych pakietów. Chyba ze masz na mysli jeszcze jakąś inną metodę, która tworzy pakiety .deb o której nie wiem?

Wypróbuję moze jeszcze metodę z aptosida, jeśli nie zadziała tak jak chcę to chyba będę już pytać na forum aptosid jak skompilować kernel 3.0 tak aby powstały poprawne paczki deb. W końcu oni skompilowali i umieścili w swoim repozytorium poprawne pakiety więc sposób jest. Jeśli dojdę do rozwiązania, to warto by gdzies wrzucić działający sposób. Bo tak jak teraz to działa, to jest nieco bez sensu.

W każdym razie, dzięki za wskazówki.
kiko80
Beginner

Post autor: kiko80 »

giaur pisze:

make-kpkg --initrd kernel-image kernel-headers
A nie powinno być przypadkiem tak

make-kpkg --initrd linux[B]_[/B]image linux[B]_[/B]headers
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

kiko80 pisze:A nie powinno być przypadkiem tak

make-kpkg --initrd linux[B]_[/B]image linux[B]_[/B]headers
Zawsze było: kernel_image kernel_headers, chyba, że teraz coś zmienili.
ODPOWIEDZ