Jaki system na s
Jaki system na słaby komputer?
Witajcie!
Jaki system polecacie na ten komputer? Czy Debian zadziała? Potrzebuję Linuksa, który zabiera jak najmniej zasobów komputera, może go sprawnie obsługiwać "zielony użytkownik", można uruchomić przeglądarkę, Skype.
[INDENT]Celeron 2.00GHz
256MB RAM DDR1
Nvidia Geforce 4 mx
Dysk 40GB
[/INDENT]
Systemy, które testowałem i nie działają:
[INDENT]Ubuntu 9 - wyświetla błędy podczas instalacji
Ubuntu 10, 11 - po kliknięciu "Instaluj Ubuntu" nic się nie dzieje
Fedora 15 - wymaga 640MB RAM do instalacji[/INDENT]
Pozdrawiam, Luksor.
Jaki system polecacie na ten komputer? Czy Debian zadziała? Potrzebuję Linuksa, który zabiera jak najmniej zasobów komputera, może go sprawnie obsługiwać "zielony użytkownik", można uruchomić przeglądarkę, Skype.
[INDENT]Celeron 2.00GHz
256MB RAM DDR1
Nvidia Geforce 4 mx
Dysk 40GB
[/INDENT]
Systemy, które testowałem i nie działają:
[INDENT]Ubuntu 9 - wyświetla błędy podczas instalacji
Ubuntu 10, 11 - po kliknięciu "Instaluj Ubuntu" nic się nie dzieje
Fedora 15 - wymaga 640MB RAM do instalacji[/INDENT]
Pozdrawiam, Luksor.
Polecam przegląd na Distro Watch.
Szkoda tylko, że masz tak mało pamięci RAM.
Z tych, co korzystałem, polecić jeszcze mogę Puppy Linux. Nie będzie po polsku, nie jest może najpiękniejszy, ale za to wszystko chodzi szybko, a narzędzia są bardzo dobrze opisane.
Skype? Wydaje się dość ciężki, jak na taki komputer, ale może da radę. Przeglądarka? Radzę wybrać coś mało zasobożernego, np. Midori lub Operę, koniecznie z systemem blokowania reklam (i ew. blokowanie skryptów na stronach).
Z tych, co korzystałem, polecić jeszcze mogę Puppy Linux. Nie będzie po polsku, nie jest może najpiękniejszy, ale za to wszystko chodzi szybko, a narzędzia są bardzo dobrze opisane.
Skype? Wydaje się dość ciężki, jak na taki komputer, ale może da radę. Przeglądarka? Radzę wybrać coś mało zasobożernego, np. Midori lub Operę, koniecznie z systemem blokowania reklam (i ew. blokowanie skryptów na stronach).
Polecam strone http://linux-na-slaby-komputer.info.pl Znajduje się tam dokładny opis jaki linux nadaje się na słaby komputer wraz z opisem instalacji i doborem małozasobożernego oprogramowania