Zmiana koloru tekstu w wirtualnych konsolach

Ogólne pytania dotyczące systemu
lolcio

Zmiana koloru tekstu w wirtualnych konsolach

Post autor: lolcio »

Witam.
Znalazłem taki o to opis jak zmienić kolor tekstu w konsolach tty:
You may modify the kernel once and for all, as well as providing a run-time default for the virtual consoles with an escape sequence. I recommend the kernel patch if you have compiled your own kernel.
The kernel source file is /usr/src/linux/drivers/char/console.c around line 1940, where you should modify
[INDENT]
def_color = 0x07; /* white */ ulcolor = 0x0f; /* bold white */ halfcolor = 0x08; /* grey */[/INDENT]as appropriate. I use white on blue with[INDENT]
def_color = 0x17; /* white */ ulcolor = 0x1f; /* bold white */ halfcolor = 0x18; /* grey */

[/INDENT]
Już od dawna próbuje zmienić kolor tekstu w wirtualnych konsolach na zielony, więc ściągnąłem najnowsze stabilne jądro (3.0), no i nie działa, nie ma pliku:

Kod: Zaznacz cały

/usr/src/linux/drivers/char/console.c
W źródłach, które pobrałem. Czy wie ktoś gdzie mogę go znaleźć?
Ewentualnie jak inaczej można zmienić kolor czcionki w wirtualnych konsolach? (Nie interesują mnie rozwiązania, które zmienią kolor podczas ładowania systemu).
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Nie musisz w tym celu jądrem się zabawiać.
Wystarczy ze dodasz odpowiednie polecenie dla uruchomienia getty w pliku /etc/inittab.

Oryginalnie wygląda to tak (dla TTY1):

1:2345:respawn:/sbin/getty 38400 tty1
zmień na:

1:2345:respawn:/sbin/getty -I `setterm -clear all -foreground green -bold -store` 38400 tty1
a będziesz miał zieloną (green) czcionkę w TTY1 po restarcie.

Oczywiście wybór tty czy kolorów pozostaje do Twojej dyspozycji.
Wystarczy odpowiednia linijkę w odpowiedni sposób edytować.
lolcio

Nie o to mi chodzi. Tę opcje już przerabiałem. Takie ustawienie powoduje, że po skończeniu działania gruba system zaczyna normalnie się ładować, działa init. Dopiero po załadowaniu systemu znikają poprzednio wyświetlone informacje, o np. załadowanych demonach (zdecydowanie chcę nadal widzieć te napisy) i pojawia się zapytanie o login ze zmienionym kolorem. Tak więc, ten sposób powoduje zmianę koloru na samym końcu ładowania systemu, a ja potrzebuję mieć zmieniony kolor od samego początku.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

No to chyba nie wiesz sam o co Ci chodzi..
(Nie interesują mnie rozwiązania, które zmienią kolor podczas ładowania systemu).
lolcio

Wiem. Chcę mieć skompilowane jądro, w którym zielony kolor jest domyślnie, a nie ustawia się go przez takie zabiegi jak wyżej.
ODPOWIEDZ