Kilka irytuj

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
SobonPiotr
Beginner

Kilka irytujących problemów.

Post autor: SobonPiotr »

Już wiele razy zwracałem się do użytkowników tego forum z pomocą, za każdym razem z problem, który w końcu dzięki temu forum był rozwiązywany. Aż do ostatniego czasy, gdy natrafiłem na problem skałę, problem, którego nawet moje zęby nie mogą rozgryźć. Ponownie liczę na waszą pomoc. Tym razem jest to cały zestaw problemów.

Debian: Unstable (Sid), Kernel: 2.6.20-1-686

1. nvidia-glx.
Nie wiem co to jest, nie wiem do czego to służy, ale jest mi to potrzebne. Potrzebuję tego do odpalenia większości programów na komputerze, potrzebuję chyba nawet do obsługi 3d. Niestety za cholerę tego zgrać nie mogę. Gdy staram się zainstalować to w normalny sposób:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install nvidia-glx
To wyskakuje mi następujący komunikat:

Następujące pakiety mają NIESPE£NIONE zależności:
  nvidia-glx
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
  libgtk2.0-common libjack0.100.0-0
0 pakietów uaktualnianych, 1 instalowanych, 0 do usunięcia i 2 nie uaktualnianych.
Do pobrania 4214kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 13,4MB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
  nvidia-glx: Wymaga: nvidia-kernel-1.0.9755 który jest pakietem wirtualnym.
Resolving dependencies...
Nie można rozwiązać problemów z zależnościami!
Przerwane.
Sprawa wydaje się więc prosta, nagrać ten denerwujący wirtualny pakiet.

aptitude install nvidia-kernel-1.0.9755
Niestety i tutaj mam problem:

Brak kandydującej wersji nvidia-kernel-1.0.9755
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
  libgtk2.0-common libjack0.100.0-0
0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 2 nie uaktualnianych.
Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B.
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
Przy okazji dowiedziałem się:

aptitude show nvidia-kernel-1.0.9755
No current or candidate version found for nvidia-kernel-1.0.9755
Pakiet: nvidia-kernel-1.0.9755
Stan: nie jest prawdziwym pakietem
Ktoś wie jak ja mam rozwiązać ten problem i zainstalować nvidia-glx? Ja próbowałem już chyba wszystkiego.

2. Kolejny problem ze sterownikami nvidia.
Pobrałem wszystko co tylko było możliwe do pobrania ze strony nvidii i starałem się to zainstalować. Niestety za każdym razem wyskakuje mi komunikat, że nie można stworzyć odpowiedniego kernela. Cokolwiek to znaczy. Instalacja wysypuje się na samym poczatku.
Jednak łażąc po wszelkiego typu stronach odkryłem coś takiego: 1NVIDIA-Linux-x86-100.14.03-pkg1-patched.run, jest to instalator, który pomija pierwszą fazę i dalej instaluje się normalnie.
Niestety, po zakończonej instalacji nic się nie dzieje. Powracam do managera logowania i moim oczom nie ukazuje się to wytęsknione logo nvidii.
Wprawidze w "starcie" jest nowe coś o nazwie NVIDIA X Server settings, ale nic poza tym.
Po wpisaniu w konsoli:

glxinfo | grep -i direct
otrzymuję:

-su: glxinfo: command not found lub bash: glxinfo: command not found
3. Kernela aktualizowałem z repo. Dowiedziałem się jednak, że wyszła nowa jego wersja (kernel.org), pobrałem pełny plik, pobrałem jedynie patcha i... nie wiem jak to nagrać u siebie. Ktoś na jednym z for powiedział, że z tym nowym kernelem kończą się te problemy, które mam teraz. Czy ktoś umie wytłumaczyć jak w prosty sposób ulepszyć tę wersję? W repo jeszcze nic nowego nie ma.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

SobonPiotr pisze:1. nvidia-glx.

$ dpkg -l | grep nvidia
SobonPiotr pisze:-su: glxinfo: command not found lub bash: glxinfo: command not found

# aptitude install mesa-utils
potem:

$ glxinfo | grep direct
SobonPiotr pisze:3. Kernela aktualizowałem z repo. Dowiedziałem się jednak, że wyszła nowa jego wersja (kernel.org), pobrałem pełny plik, pobrałem jedynie patcha i... nie wiem jak to nagrać u siebie. Ktoś na jednym z for powiedział, że z tym nowym kernelem kończą się te problemy, które mam teraz. Czy ktoś umie wytłumaczyć jak w prosty sposób ulepszyć tę wersję? W repo jeszcze nic nowego nie ma.
Jak chcesz mieć najnowszy kernel to musisz go sam skonfigurować i skompilować.
Awatar użytkownika
lays
Beginner

Post autor: lays »

Jak chcesz mieć najnowszy kernel to musisz go sam skonfigurować i skompilować.
No wlasnie, skompilowalem sobie kernel 2.6.21 i nijak nie mam pomyslu jak zainstalowac na nim sterowniki. Instalator NVIDIA-Linux-x86-100.14.03-pkg1-patched.run buntuje sie wywalajac bledna wersje kernela. Aktualnie siedze na nv ale wybitnie zalezy mi na nvidia. Jakies pomysly?
duo666

Re: Kilka irytujących problemów.

Post autor: duo666 »

po kompilacji własnego kernela też miałem problemy z instalacją driverów nvidii.. więc lepiej ściągnąć

apt-get install linux-headers-$(uname -r) 
i tak samo

apt-get install nvidia-kernel-$(uname -r)
no i reszte pakietów tak jak jest w podręczniku KaKi
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

duo666 pisze:po kompilacji własnego kernela też miałem problemy z instalacją driverów nvidii.. więc lepiej ściągnąć

apt-get install linux-headers-$(uname -r)
Przy kompilowaniu metodą "Debian way" należy pamiętać o dodaniu opcji kernel_headers w odpowiednim momencie.

np.:

make-kpkg --append_to_version -686 --initrd --revision=rev.XX kernel_image kernel_headers 
Wtedy bedziemy mieli obok stworzonej paczki z obrazem kernela paczke z jego naglowkami i nie bedzie problemow.
Awatar użytkownika
lays
Beginner

Post autor: lays »

Kompilowalem wtedy z takimi opcjami i nic. Teraz przekompilowalem sobie 2.6.20 i dziala do porzadku. Trzeba chyba czekac na support ze strony nVidii i wsparcie dla najnowszego kernela. :-/
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

lays pisze:Kompilowalem wtedy z takimi opcjami i nic. Teraz przekompilowalem sobie 2.6.20 i dziala do porzadku. Trzeba chyba czekac na support ze strony nVidii i wsparcie dla najnowszego kernela. :-/
Sterowniki serii 100, zadne paczowane, tylko najzwyklejsze ze strony nv - kernel w conkym widzoczny.
Obrazek
Hmm?
SobonPiotr
Beginner

draco pisze:Sterowniki serii 100, zadne paczowane, tylko najzwyklejsze ze strony nv - kernel w conkym widzoczny.

Hmm?
A u mnie nie działają. Męczę się z tym dziadostwem nie wiem już ile czasu i w dalszym ciągu NIC! Nie da się tego nagrać z repo, nie da się z paczek z nvidia.com, nie da się z paczek nvidia.pl. Trochę żałuję aktualizacji do Sid`a, wcześniej wszystko działało jak nalezy. :/
Kaka' pisze:Kod:
$ dpkg -l | grep nvidia
I co dalej? Usuwam wszystko co mi się wyświetla, ponawiam instalację nvidia-glx i dalej wyskakują errory. Cokolwiek robię tego nvidia-glx zainstalować się nie da. :/
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

SobonPiotr pisze:I co dalej? Usuwam wszystko co mi się wyświetla, ponawiam instalację nvidia-glx i dalej wyskakują errory. Cokolwiek robię tego nvidia-glx zainstalować się nie da. :/
To robisz coś źle. Pokaż tutaj wynik poniższego polecenia:

$ dpkg -l | grep nvidia
SobonPiotr
Beginner

Powróciłem do starszego jajka i tutaj wszystko jest ok. Tak jakby dla tego nowszego nie było tych dodatków sponsorowanych przez nvidię. Nie wiem dokłądnie co było źle, ale na starym wszystko działa, że aż miło. :P
Na nowsze jajko pokuszę się innym razem, jak będę miał sprzęt, który nie będzie działał na tym. :D
P.S. Wróciłem do wersji testing. Najpierw tutaj, z czasem może będzie i Sid.

[ Dodano: 2007-05-24, 16:31 ]
A jednak jeszcze nie wszystko jest dobrze:

MiszczQ:~# glxinfo | grep -i direct
Error: unable to open display (null)
Takie coś się pojawia i nie wiem jak to zmienić.

[ Dodano: 2007-05-24, 17:25 ]
Już wszystko Ok. Znów jak nadgorliwiec z roota wpisywałem. :D
ODPOWIEDZ