Cześć.
Zainstalowałem sobie Debiana do testowania, ponieważ chciałem sobie poćwiczyć konfigurację usług takich jak serwer www, dns, poczta itp. Stąd też moje pytanie, czy jest możliwe wykupienie domeny z końcówką .pl itp. i przypięcie takiej domeny do serwera, który sam sobie skonfiguruje w domu tak abym nie musiał korzystać z usług firmy hostingowej?
Trochę nie rozumiem jak miałoby to wyglądać i jak się za to zabrać. Jeżeli może ktoś pomóc i np. udostępnić jakiś link do szerszych informajci to byłbym wdzięczny bo ja znalazłem konfigurację, ale każda w sumie opisuję tylko uruchamianie serwera lokalnie.
Ps. Mam nadzieję, że nikt mnie tu zaraz pogoni za ,,zielony temat'', a ja naprawdę chciałbym dowiedzieć się więcej na temat administracji i konfiguracji serwerów bo bardzo mnie to interesuje.
Pozdrawiam.
Konfiguracja Debiana jako serwer www, dns
Jest możliwe, ale zależy od 2 czynników:
- zewnętrzny stały ip a jeśli nie to jakiś dyndns
- instalacja i poprawna konfiguracja serwera DNS
Pytasz o rzeczy tak szerokie w swojej materii, że szczerze powiedziawszy nawet nie chce mi się linkować. Na tym forum znajdziesz setki wątków poświęconych:
- serwerom DNS
- zabezpieczaniu serwera( firewall, IPS, IDS, etc)
- instalacji i konfiguracji poszczególnych usług.
A w internecie jest tego tysiące. Zatem pierw czytaj, i ucz się a tutaj pisz z konkretnymi problemami.
- zewnętrzny stały ip a jeśli nie to jakiś dyndns
- instalacja i poprawna konfiguracja serwera DNS
Pytasz o rzeczy tak szerokie w swojej materii, że szczerze powiedziawszy nawet nie chce mi się linkować. Na tym forum znajdziesz setki wątków poświęconych:
- serwerom DNS
- zabezpieczaniu serwera( firewall, IPS, IDS, etc)
- instalacji i konfiguracji poszczególnych usług.
A w internecie jest tego tysiące. Zatem pierw czytaj, i ucz się a tutaj pisz z konkretnymi problemami.
IP mam zmienne od ,,inei''. Dziękuję w ogóle za odpowiedź. Nie oczekiwałem gotowych rozwiązań, a raczej ukierunkowania i rozjaśnienia umysłu. Głównie w kwestii zmiennego IP, bo nie rozumiem, czy usługę ddns konfiguruję w ruterze, który posiada oprogramowanie tomato. Czy w jakiś inny sposób łączę się ze stroną uruchomioną na własnym serwerze, korzystając z darmowej domeny przyznanej od dyndns, na przykład.
- LordRuthwen
- Moderator
Najpierw musisz założyć konto w DDNS, potem konfigurujesz to na routerze, maszynę z serwerem wrzuć najlepiej do DMZ, nie będziesz miał problemu z przekierowaniem portów.
A na serwerze już konfigurujesz wg uznania.
Jeśli potrafisz czytać ze zrozumieniem to postawienie DNS na pierwszy raz to będzie maks 30 minut z dograniem wszystkiego.
Jak chodzi o pocztę to poszukaj z obsługą wirtualnych kont - lepsza zabawa
Co do samej domeny: nie, żebym reklamował, ale w home.pl były swego czasu takie akcje, że domenę .pl rejestrowałeś za 1 zł na rok.
Jeśli nie przewidujesz dłuższej zabawy to może warto? Zawsze to mniej wydasz
A na serwerze już konfigurujesz wg uznania.
Jeśli potrafisz czytać ze zrozumieniem to postawienie DNS na pierwszy raz to będzie maks 30 minut z dograniem wszystkiego.
Jak chodzi o pocztę to poszukaj z obsługą wirtualnych kont - lepsza zabawa

Co do samej domeny: nie, żebym reklamował, ale w home.pl były swego czasu takie akcje, że domenę .pl rejestrowałeś za 1 zł na rok.
Jeśli nie przewidujesz dłuższej zabawy to może warto? Zawsze to mniej wydasz

- LordRuthwen
- Moderator
Po kolei:
1. Zakładasz konto w dyndns.
2. Konfigurujesz router żeby się tam zalogował
3. Domenę konfigurujesz na twój CNAME z dyndns - w panelu firmy gdzie masz wykupioną domenę.
I wtedy ruch dla twojadomena.pl będzie kierowany za pośrednictwem twojekonto.dyndns.cośtam na aktualny adres IP routera, czyli serwera w DMZ.
Strony będą się wyświetlać z adresem twojadomena.pl.
1. Zakładasz konto w dyndns.
2. Konfigurujesz router żeby się tam zalogował
3. Domenę konfigurujesz na twój CNAME z dyndns - w panelu firmy gdzie masz wykupioną domenę.
I wtedy ruch dla twojadomena.pl będzie kierowany za pośrednictwem twojekonto.dyndns.cośtam na aktualny adres IP routera, czyli serwera w DMZ.
Strony będą się wyświetlać z adresem twojadomena.pl.