Ł

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

1. Utworzyć dodatkową tabelę rutingu
2. Uzupełnić ją odpowiednimi wpisami wraz z bramą domyślną (przed ppp0)
3. Użyć ip rule do informowania "rutingu" że ma z niej korzystać, gdy pakiety mają trafić do określonego IP (nie pamiętam, czy da się tez wskazać i port)

Do poczytania http://lukasz.bromirski.net/docs/transl ... tml#AEN276 Jeśli będzie Ci się wydawać, że to Cię nie dotyczy do czytaj wielokrotnie do skutku.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Użyć ip rule do informowania "rutingu" że ma z niej korzystać, gdy pakiety mają trafić do określonego IP (nie pamiętam, czy da się tez wskazać i port)
W tablicy trasowania nie da się podać portu. Trzeba to rozwiązać przez iptables.

Generalne kroki powinny wyglądać tak:

1. W konfiguracji programu ustalamy adres ip i port na który ma się ten program łączyć (ip komputera docelowego)
2. Ustawiasz w tablicy trasowania, że pakiety z adresem docelowym IP komputera docelowego mają przechodzić przez wybrany przez Ciebie interfejs. Reszta wchodzi w bramę domyślną czyli ten drugi interfejs
egreg

Post autor: egreg »

No cóż, swobodne korzystanie z iptables i iproute jest domeną bardzo zaawansowanych użytkowników Linuksa. Jestem tylko zwykłym użytkownikiem. Gdybym miał taką dogłębną wiedzę to nie byłoby mojego pytania na tym forum. Opisałem dokładnie co chciałbym osiągnąć i wydaje mi się, że dla zaawansowanych to 5 minut roboty, a dla mnie to kilka tygodni studiowania. Jeśli można to prosiłbym o jakiś konkretny przykład, byłbym bardzo wdzięczny.
To samo dotyczy zresztą pytania autora tego wątku, fajnie by było zobaczyć bardziej konkretną odpowiedź.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Pokaż wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

ip route show
egreg

ip route show
10.64.64.64 dev ppp0  proto kernel  scope link  src 46.112.234.243
192.168.1.0/24 dev eth0  proto kernel  scope link  src 192.168.1.183
default via 192.168.1.1 dev eth0

Awatar użytkownika
Bastian
Member

ip route add 188.116.52.125 dev ppp0 scope link 
egreg

Serdeczne dziękuję, to jest właściwie to o co mi chodzi, chociaż byłoby jeszcze lepiej gdyby można było wyszczególnić konkretny numer portu.
Czyli komunikacja na ten sam numer ip ale na innych portach była już przez eth0.
Ale to co jest teraz to do moich celów wystarczy.
Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Niestety w ten sposób nie da się wyszczególnić portu. Nie ta warstwa.
ODPOWIEDZ