Ł
1. Utworzyć dodatkową tabelę rutingu
2. Uzupełnić ją odpowiednimi wpisami wraz z bramą domyślną (przed ppp0)
3. Użyć ip rule do informowania "rutingu" że ma z niej korzystać, gdy pakiety mają trafić do określonego IP (nie pamiętam, czy da się tez wskazać i port)
Do poczytania http://lukasz.bromirski.net/docs/transl ... tml#AEN276 Jeśli będzie Ci się wydawać, że to Cię nie dotyczy do czytaj wielokrotnie do skutku.
2. Uzupełnić ją odpowiednimi wpisami wraz z bramą domyślną (przed ppp0)
3. Użyć ip rule do informowania "rutingu" że ma z niej korzystać, gdy pakiety mają trafić do określonego IP (nie pamiętam, czy da się tez wskazać i port)
Do poczytania http://lukasz.bromirski.net/docs/transl ... tml#AEN276 Jeśli będzie Ci się wydawać, że to Cię nie dotyczy do czytaj wielokrotnie do skutku.
W tablicy trasowania nie da się podać portu. Trzeba to rozwiązać przez iptables.Użyć ip rule do informowania "rutingu" że ma z niej korzystać, gdy pakiety mają trafić do określonego IP (nie pamiętam, czy da się tez wskazać i port)
Generalne kroki powinny wyglądać tak:
1. W konfiguracji programu ustalamy adres ip i port na który ma się ten program łączyć (ip komputera docelowego)
2. Ustawiasz w tablicy trasowania, że pakiety z adresem docelowym IP komputera docelowego mają przechodzić przez wybrany przez Ciebie interfejs. Reszta wchodzi w bramę domyślną czyli ten drugi interfejs
No cóż, swobodne korzystanie z iptables i iproute jest domeną bardzo zaawansowanych użytkowników Linuksa. Jestem tylko zwykłym użytkownikiem. Gdybym miał taką dogłębną wiedzę to nie byłoby mojego pytania na tym forum. Opisałem dokładnie co chciałbym osiągnąć i wydaje mi się, że dla zaawansowanych to 5 minut roboty, a dla mnie to kilka tygodni studiowania. Jeśli można to prosiłbym o jakiś konkretny przykład, byłbym bardzo wdzięczny.
To samo dotyczy zresztą pytania autora tego wątku, fajnie by było zobaczyć bardziej konkretną odpowiedź.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
To samo dotyczy zresztą pytania autora tego wątku, fajnie by było zobaczyć bardziej konkretną odpowiedź.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Pokaż wynik polecenia
Kod: Zaznacz cały
ip route show
ip route show
10.64.64.64 dev ppp0 proto kernel scope link src 46.112.234.243
192.168.1.0/24 dev eth0 proto kernel scope link src 192.168.1.183
default via 192.168.1.1 dev eth0
ip route add 188.116.52.125 dev ppp0 scope link