Trzymanie ~10GB maili w kliencie pocztowym? Jaki klient si

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
goska_23
Beginner

Trzymanie ~10GB maili w kliencie pocztowym? Jaki klient się nada na Windowsa?

Post autor: goska_23 »

Wiem, że Windows to nie te rejony ale chciałam zasięgnąć języka w innym klimacie ze świeżym spojrzeniem.

Mam taki przypadek, że ktoś gromadzi w programie pocztowym na Windowsa - Outlooku Express gigabajty e-maili.

Po wykonaniu operacji kompaktowania, która została przerwana katalog ze skrzynkami ma ponad 6GB zawartości - zawiera pliki .dbx odpowiadające folderom, w pilkach .dbx są wszystkie e-maile razem z danego folderu. Sporo plików podchodzi pod 2GB a jeden przekracza te 2GB, część plików .dbx mam uszkodzonych po tym kompaktowaniu i nie wyświetlają się w OE zawarte w nich e-maile.
Ogólnie to próbowałam takiego manewru żeby ten katalog ze skrzynkami cały skopiować w inne miejsce i z niego spróbować zaimportować z powrotem do klienta pocztowego poszczególne katalogi - czyli odpowiadające im pliki .dbx - ale po imporcie - zaimportowane foldery w OE są puste.
Wyszło na to, że te pliki .dbx należy naprawić ale kilka programów którymi próbowałam to zrobić nie dało sobie rady, niektóre programy np. MailNavigator 1.12 są płatne - 29USD a wersja trialowa nawet nie pokazuje czy potrafi odczytać zawarte w uszkodzonych .dbx e-maile nie mówiąc o tym żeby pozwalała zapisać gdyby coś odczytała.

Chciałam zapytać, co polecalibyście na klienta pocztowego dla Windows XP lub Windowsa Vistę dla kogoś kto potrzebuje mieć takie duże archiwum z e-mailami, z którego często korzysta, i które trzeba byłoby od czasu do czasu zrzucić na płytki DVD lub móc wgrać te maile na inny komputer?

Czy może na Linuksie są jakieś programy pocztowe, z których i do których mozna przegrać takie 6GB rozsądnie szybko i które są odpowiednie do trzymania e-maili o łącznym rozmiarze w okolicach 10GB - pytam dla porównania i zrozumienia problemu bo mój przypadek aktualny jest taki, że komputer musi być pod Windowsem?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Thunderbird, Evolution.
goska_23
Beginner

Post autor: goska_23 »

fnmirk, to co podajesz jest dobre na Linuksa? Ale jak jest w tych klientach z ograniczeniem pliku skrzynki pocztowej do 2GB?

Co do klienta pocztowego na Windowsa to doczytałam się, że to ograniczenie do 2GB wynika z ograniczenia pliku na systemie 32 bitowym i póki co najlepszy chyba byłby Windows Live Mail bo trzyma każdego e-maila w osobnym pliku .eml więc to ograniczenie na plik do 2GB nie jest istotne.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Z klientów windowsowych (z tego co miałem do czynienia) to ograniczenie do 2GB dla skrzynki pocztowej (jednego pliku) posiada Outlook Express oraz Outlook do wersji 2000 (czyli wersja pliku pst 97-2000). Od Outlook 2003 jest to chyba 20GB na jeden zbiór.
Do odzyskania maili z uszkodzonych plików możesz użyć GetData Recover My Email. W razie problemów ze znalezieniem napisz prywatną wiadomość.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

ODPOWIEDZ