Serwer1 - przez eth0 jest dostęp do internetu, przez eth1 go udostępnia; podpięty jest pod przełącznik; zainstalowany Debian6, squid, bind, dhcp.
Serwer2 - na nim jest samba; łączy się z siecią przez eth0; podpięty do tego samego przełącznika co Serwer1.
Komputer1 - z Windows7, podpięty pod przełącznik, pobiera numer IP z Serwera1
Problem jest taki, że Komputer1 nie widzi w otoczeniu sieciowym Samby. Serwer1 po wpisaniu polecenia:
Kod: Zaznacz cały
smbclient -N -L Backup
Dlaczego w takim razie nie widzi jej Komputer1?
Mniemam, że trzeba przekierować porty w iptables. Próbowałem ale bez skutku. Być może jednak robiłem to źle. Póki co mój firewall dla Serwera1 wygląda tak:
Kod: Zaznacz cały
iptables -F
iptables -X
iptables -t nat -X
iptables -t nat -F
iptables -t mangle -X
iptables -t mangle -F
iptables -P INPUT ACCEPT
iptables -P FORWARD ACCEPT
iptables -P OUTPUT ACCEPT
iptables -A INPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED
iptables -A FORWARD -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED
iptables -A OUTPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-ports 3128
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth1 -p udp --dport 80 -j REDIRECT --to-ports 3128
iptables -t nat -A POSROUTING -s 172.31.0.0/24 -j MASQUERADE
iptables -A FORWARD -s 172.31.0.0/24 -j ACCEPT
Dodam, że z Serwera1 można również się logować bez żadnych problemów na sambę.
Dodane:
Cóż, problem rozwiązany. Po sprawdzeniu, czy samba jest widoczna na dwóch innych komputerach (z Windowsem Vistą i Windows7) postanowiłem sprawdzić, czy przypadkiem z moim jest coś nie tak.
Okazało się, że nie miałem włączonych kilku usług, które były odpowiedzialne za ten błąd, teraz nie wiem. Włączyłem te, które wydawały mi się potrzebne i zadziałało.