Cześć.
Wczoraj zaobserwowałem dziwne zjawisko polegające na tym, że plik .exe umieszczony na zasobie samby (PDC) ma wielki problem by się uruchomić. Windows7 zapytał mnie o hasło administratora domeny (nie wiedzieć czemu) ale nawet po jego wpisaniu nic nie wskórałem.
Dopiero przeniesienie pliku lokalnie na dysk pozwoliło na jego uruchomienie. Prawa do samego pliku .exe na serwerze, ustawiłem na 0777 by wykluczyć ewentualne problemy z prawami dostępu do pliku. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Serwer Samby zainstalowany jest na Debian Squeeze, a Samba jest z oficjalnego repozytorium.
Uruchamianie *.exe z zasobu SAMBA
Oczywiście, że się da uruchomić program z Samby. Mam Linuxa (Debian Lenny) dodany jako klient do domeny Active Directory kontrolowanej przez Windows 2003 Server (PDC). Udostępniając zasób na Sambie bez problemu mogę ze zmapowanego zasobu uruchomić aplikację. Gdyby nie można było uruchamiać pliku z zasobu Samby, to jak wyobrażasz sobie uruchamianie skryptów logowania? Co prawda plik ma rozszerzenie .bat ale konieczne jest jego uruchomienie (flaga execute).Już ktoś o to kiedyś pytał..Nie da się z samby uruchamiać programów.
Ponadto identyczne zachowanie jest, kiedy próbujemy uruchomić aplikację z zasobów udostępnianych przez Windowsa, gdy nie mamy uprawnień do uruchomienia. Zachowanie jest identyczne - kopiowanie na lokalny dysk pomaga, ponieważ są prawa do odczytu pliku.
Tak więc według mnie problem leży po stronie uprawnień.
Ustaw na Windowsie, na komputerze z problemami z exe, w:
Albo, jeśli masz po nazwie to nazwę serwera samby
nie pamiętam czy "cięcie" (slash) czy "cios w plecy" (backslash), sobie musisz sprawdzić.
Po polsku nie wiem, bo nie mam polskiego systemu więc nie wiem jak to brzmi, ale zgaduję że:
Kod: Zaznacz cały
Internet Explorer-> Internet Options -> Security -> Local Intranet -> Sites -> Advanced -> Add Website -> wpisz adres IP serwera samby +/* albo \*
: nazwa_serwera\* albo nazwa_serwera/*
Po polsku nie wiem, bo nie mam polskiego systemu więc nie wiem jak to brzmi, ale zgaduję że:
Odkrywacz Internetu->Opcje Internetowe->Zabezpieczenia->Lokalna sieć wewnętrzna->Strony->Zaawansowane->Dodaj stronę pajęczą->itd.
- LordRuthwen
- Moderator
Ja mam sambę w domyślnej konfiguracji, po prostu dodałem zasoby i użytkowników, powiem szczerze, że nigdy nie próbowałem, bo nie było mi to potrzebne.Bastian pisze:W takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd. Nigdy nie potrzebowałem uruchamiać skryptów przez sambę, jedynie ktoś pytał o to i z tego co usłyszałem to nie było to możliwe. A jaka opcja w konfiguracji smb.conf za to odpowiada?
Spróbowałem przed chwilą, da się uruchomić bez żadnego problemu *.exe czy *.msi z zasobu samby