gl (szybko karty ati) dla mplayera
gl (szybko karty ati) dla mplayera
Cześc, domyslnie mam ustawione w smplayer gl (szybko karty-ati).
Natomiast w mplayer gl, jednak widze różnice w działaniu tych ustawien, da się ustawić dla mplayera gl (szybko karty ati) ?
Natomiast w mplayer gl, jednak widze różnice w działaniu tych ustawien, da się ustawić dla mplayera gl (szybko karty ati) ?
Klikasz w Opcje => Pokaż logi => mplayer i masz np coś takiego:
I z tego można wyciągnąć odpowiednie info.
Opcja która Cię interesuje to chyba:
Kod: Zaznacz cały
/usr/bin/mplayer -noquiet -nofs -nomouseinput -sub-fuzziness 1 -identify -slave -vo gl:yuv=2:force-pbo:ati-hack -ao alsa -nokeepaspect -framedrop -nodr -double -input nodefault-bindings:conf=/dev/null -stop-xscreensaver -wid 31457645 -monitorpixelaspect 1 -ass -embeddedfonts -ass-line-spacing 0 -ass-font-scale 1 -ass-force-style PlayResX=512,PlayResY=320,Name=Default,Fontname=Tahoma,Fontsize=20,PrimaryColour=&H00ffffff,BackColour=&H00000000,OutlineColour=&H00000000,Bold=0,Italic=0,Alignment=2,BorderStyle=1,Outline=1,Shadow=2,MarginL=20,MarginR=20,MarginV=8 -fontconfig -font Tahoma -subfont-autoscale 0 -subfont-osd-scale 20 -subfont-text-scale 20 -subcp enca :p l:CP1250 -vid 0 -aid 1 -subpos 100 -volume 31 -cache 2000 -ss 1382 -osdlevel 0 -vf-add screenshot -slices -channels 2 -af scaletempo -softvol -softvol-max 100 /media/cdrom0/Home.Improvement.PL.S03.E01.PDTV.XviD-ER.avi
Opcja która Cię interesuje to chyba:
-vo gl:yuv=2:force-pbo:ati-hack
Prawie idealnie, niestety mplayer od czasu do czasu mruga, co nie występuje w smplayerze.
Co może być przyczyną?
moje logi:
Co może być przyczyną?
moje logi:
/usr/bin/mplayer -noquiet -v -nofs -nomouseinput -lavdopts skiploopfilter=all:threads=8 -sub-fuzziness 1 -identify -slave -vo gl:yuv=2:force-pbo:ati-hack -ao alsa -nokeepaspect -framedrop -autosync 100 -nodr -double -input nodefault-bindings:conf=/dev/null -stop-xscreensaver -wid 35651926 -monitorpixelaspect 1 -ass -embeddedfonts -ass-line-spacing 0 -ass-font-scale 1 -ass-force-style PlayResX=512,PlayResY=320,Name=Default,Fontname=Monospace,Fontsize=20,PrimaryColour=&H007fffaa,BackColour=&H00000000,OutlineColour=&H00000000,Bold=0,Italic=0,Alignment=2,BorderStyle=1,Outline=1,Shadow=2,MarginL=20,MarginR=20,MarginV=8 -fontconfig -font Monospace -subfont-autoscale 0 -subfont-osd-scale 20 -subfont-text-scale 20 -subcp enca :p l:CP1250 -vid 0 -aid 0 -subpos 100 -volume 71 -cache 99999 -ss 1323 -osdlevel 0 -idx -vf-add screenshot -noslices -channels 2 -af scaletempo -softvol -softvol-max 110
Musisz poeksperymentować, poczytaj o zastosowanych tu opcjach w manpage mplayera.
Opcje które tyczą się wyświetlania to napewno:
Pierwsza włącza podwójne buforowanie, jeżeli nie jest włączone domyślnie to powinno pomóc. Druga opcja zezwala na frame droping, jeżeli komputer nie będzie wyrabiał to program pominie parę klatek. Trzecia opcją wyłącza direct rendering dla filmu, to chyba powinno trochę spowolnić działanie ale może właśnie zlikwiduje migotanie obrazu. Musisz poczytać o tym w internecie.
Opcje które tyczą się wyświetlania to napewno:
-double -framedrop -nodr
Fajnie ale jak to wpisać do konfigu?
Edycja
Znalazłem
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=77329
Przykład dotyczy naszego młodszego brata Ubuntu ale powinno się sprawdzić.
Edycja
Znalazłem
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=77329
Przykład dotyczy naszego młodszego brata Ubuntu ale powinno się sprawdzić.
Na początek ustaw wszystko na yes:
i sprawdź, jak nie będzie działać jak trzeba to dr zmień na no:
double=yes
dr=yes
framedrop=yes
dr=no
Trochę pomogło, jednak od czasu do czasu obraz miga.
Nic nie daje przestawienie?
Edycja:
Może to to?
Nic nie daje przestawienie?
dr=no
Może to to?
-autosync 100
idx=yes
Mój cały konfig:
# Write your default config options here!
vo=gl:yuv=2:force-pbo:ati-hack
double="yes"
framedrop=yes
dr=no
# moje
autosync=100
monitorpixelaspect=1
embeddedfonts=yes
ass=yes
cache=99999
ass-line-spacing=0
idx=yes
#
ao=alsa
slang = pl
fontconfig=yes
#subfont-encoding=cp1250
subfont-text-scale=3
subcp=cp1250
# filtr
#eq2[=gamma:contrast:brightness:saturation:rg:gg:bg]
vf=eq2,pp
Zmieniłem film i nadal mruga.
Ale zauważyłem że tylko wtedy gdy ustawię pełny ekran.
Edycja:
nodefault-bindings="yes"
nodefault-bindings:conf=/dev/null
jak ktoś wie to niech napisze jak ta opcja powinna wygladać w configu
Edycja:
Teraz z kolei mplayer nie odtwarza mi niektórych plików. Nie wiem co jest grane. Wracam do smplayera.