Z czym po

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
ulises

Z czym połączyć DHCP w celu lepszego zabezpieczenia?

Post autor: ulises »

Witam.

Posiadam sieć, w której przydzielam adresy IP przez dhcp z weryfikacją po numerach MAC, sygnał jest puszczany do klientów przez WiFi. Niestety niektórzy użytkownicy klonują numery MAC innych i w związku z tym pojawiają się problemy. Trochę przejrzałem wiadomości dostępnych w internecie i mam kilka pytań, jak w praktyce macie u siebie rozwiązany ten problem? Czy można połączyć FreeRadiusa z DHCP, a także co o tym sądzicie?
vjkowal

Post autor: vjkowal »

Witam.

Też mieliśmy "gości" w naszej sieci. Przeszliśmy z WEP na WPA2 a później z DHCP na PPPoE. Ale przyznam ze wstydem że poszliśmy na łatwiznę i serwer PPPoE jest nie na Debianie ale na Mikrotiku. Jak dotąd wszystko działa bez zarzutu więc chyba sobie odpuścimy Radiusa.

Pozdrawiam - Kowal
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

PPPoE rozwiąże ci sprawę - i nie będziesz potrzebował już DHCP :)
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Łączyłem FreeRadiusa z DHCP na Window XP z certyfikatami było trochę zabawy ale w końcu chodziło ładnie, natomiast Windowsa Visty czy Windowsa7 nie próbowałem.
Żebym nie skłamał ale zdaje mi się, że apt-get pobiera wersję freeradiusa, którą z Windowsem nie połączysz, trzeba ściągać źródła i kompilować z dodaną obsługą tls albo czegoś tam - mnóstwo poradników o tym jest.
Przy szukaniu poradnika, szukaj też słowa Debian bo tylko z takim coś zdziałałem.
ulises

Post autor: ulises »

Dziękuje, chyba zdecyduje się na PPPoE a później w miarę możliwości sprawdzę FreeRadius-a
ODPOWIEDZ