Witam.
Posiadam sieć, w której przydzielam adresy IP przez dhcp z weryfikacją po numerach MAC, sygnał jest puszczany do klientów przez WiFi. Niestety niektórzy użytkownicy klonują numery MAC innych i w związku z tym pojawiają się problemy. Trochę przejrzałem wiadomości dostępnych w internecie i mam kilka pytań, jak w praktyce macie u siebie rozwiązany ten problem? Czy można połączyć FreeRadiusa z DHCP, a także co o tym sądzicie?
Z czym po
- LordRuthwen
- Moderator
Łączyłem FreeRadiusa z DHCP na Window XP z certyfikatami było trochę zabawy ale w końcu chodziło ładnie, natomiast Windowsa Visty czy Windowsa7 nie próbowałem.
Żebym nie skłamał ale zdaje mi się, że apt-get pobiera wersję freeradiusa, którą z Windowsem nie połączysz, trzeba ściągać źródła i kompilować z dodaną obsługą tls albo czegoś tam - mnóstwo poradników o tym jest.
Przy szukaniu poradnika, szukaj też słowa Debian bo tylko z takim coś zdziałałem.
Żebym nie skłamał ale zdaje mi się, że apt-get pobiera wersję freeradiusa, którą z Windowsem nie połączysz, trzeba ściągać źródła i kompilować z dodaną obsługą tls albo czegoś tam - mnóstwo poradników o tym jest.
Przy szukaniu poradnika, szukaj też słowa Debian bo tylko z takim coś zdziałałem.