Witam,
Zastanawia mnie jedna rzecz. Otóż mam 2 systemy Debian Sid. Obydwa korzystają ze sterownika wideo nouveau do obsługi kart nvidia.
Pierwszy jest na dysku zewnętrznym (system 64 bitowy). Na tym systemie przy użyciu tego sterownika działają bez problemu niektóre efekty pulpitu z KDE4, powiem nawet że z zadowalającą wydajnością. Między innymi: animacja minimalizacji okien działa, jest również przezroczysty dolny panel.
Natomiast na tym samym komputerze, na którym to testuję jest również zainstalowany Debian Sid na jego dysku twardym wewnętrznym. Jest to dokładnie ten sam system (Debian Sid), z takimi samymi repozytoriami, ta samą wersją jądra, tą samą wersją xorga oraz tą samą wersją sterownika nouveau. System jest tak samo aktualizowany (Sid aktualny na dziś). Jedyna różnica to taka, że jest to system 32-bitowy.
Problem: na systemie 32-bitowym, pomimo takiego samego sprzętu (to w końcu ten sam komputer), efektów pulpitu KDE nie da się w ogóle włączyć. Dodatkowo, sterownik działa wyraźnie gorzej - pojawiają się czasem artefakty np, podczas otwierania okien, czego nie zaobserwowałem na systemie 64-bit uruchamianym na tym samym komputerze.
Nie mogę dojść do przyczyny tych różnic - czyżby wersja 64-bitowa sterownika nouveau działała jakoś lepiej od wersji 32-bitowej? Oba systemy mają zainstalowane z grubsza te same pakiety (a w zasadzie: dokładnie te same pakiety dotyczące sterowników grafiki, opengl i drm oraz xorga), więc skąd taka duża różnica w działaniu sterownika?
Tylko proszę o nie udzialenie odpowiedzi typu: "czemu nouveau a nie nvidia" - używam nouveau bo mam akurat jakieś powody ku temu i nie jest to żadnym przedmiotem dyskusji w tym temacie.