Jak ustawi
Jak ustawić rozdzielczość i odświeżanie w konsoli?
Witam.
Mam monitor LCD, którego natywna rozdzielczość to 1280x1024@60Hz. Chcę żeby konsola działała mi w takim trybie. Nie używam powłoki graficznej tylko samej konsoli, bo chcę postawić tylko serwer plików. Kiedy dodaje parametr vga do linii w GRUB-ie to wyświetla mi się okienko z informacją, że odświeżanie jest złe i nic poza nim nie widzę. Poprzednio instalowałem Ubuntu Server, który sam ustawiał wszystko poprawnie.
Będę wdzięczny za pomoc.
Mam monitor LCD, którego natywna rozdzielczość to 1280x1024@60Hz. Chcę żeby konsola działała mi w takim trybie. Nie używam powłoki graficznej tylko samej konsoli, bo chcę postawić tylko serwer plików. Kiedy dodaje parametr vga do linii w GRUB-ie to wyświetla mi się okienko z informacją, że odświeżanie jest złe i nic poza nim nie widzę. Poprzednio instalowałem Ubuntu Server, który sam ustawiał wszystko poprawnie.
Będę wdzięczny za pomoc.
Czytałem, czytałem.
Problem w tym, że w GRUB-ie ustawię wszystko oprócz odświeżania ekranu. Nie wiem, czemu Ubuntu Serwer nie miał problemu, ale wydaję mi się, że tam mi poprawnie wykrywało kartę graficzną (mam zintegrowaną ATI Radeon X200, czy coś w ten deseń) i tym samym ustawiało dobre odświeżanie ekranu. Próbowałem zdziałać coś z buforem ramki i programem fbset, ale troszkę tematu nie ogarniam, bo jestem nowy w Linuksie i ilość opcji mnie przerasta. Czyli mam rozumieć, że nie ma na to prostego rozwiązania? Miałem cichą nadzieję, że przestawię coś w jakimś pliku konfiguracyjnym i będzie działać.
Problem w tym, że w GRUB-ie ustawię wszystko oprócz odświeżania ekranu. Nie wiem, czemu Ubuntu Serwer nie miał problemu, ale wydaję mi się, że tam mi poprawnie wykrywało kartę graficzną (mam zintegrowaną ATI Radeon X200, czy coś w ten deseń) i tym samym ustawiało dobre odświeżanie ekranu. Próbowałem zdziałać coś z buforem ramki i programem fbset, ale troszkę tematu nie ogarniam, bo jestem nowy w Linuksie i ilość opcji mnie przerasta. Czyli mam rozumieć, że nie ma na to prostego rozwiązania? Miałem cichą nadzieję, że przestawię coś w jakimś pliku konfiguracyjnym i będzie działać.
W GRUBie zmieniłem rozdzielczość menu na 800x600 i dodałem polecenie ,,vga'' z odpowiednią liczbą dla rozdzielczości 1280x1024. Dałem sobie już spokój i zainstalowałem open-SUSE. System ten rozwiązał wszystkie moje problemy. GRUB automatycznie wskoczył na 800x600 i mam pełną rozdzielczość w konsoli z poprawnym odświeżaniem. Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Jestem bardzo początkującym użytkownikiem Linuksa, więc wybranie dystrybucji zależne jest dla mnie od ilości problemów jakie serwuje mi na starcie. Próbowałem Ubuntu Serwer, ale bez powodu czasami przy starcie systemu wyskakiwał mi jakiś komunikat
Na dodatek nie radził sobie z moim dyskiem z LVM. Debian też miał problemy na samym starcie, np. pojawiał się jakiś problem z urządzeniem PCI, coś tam o kolizji adresu było, do tego to odświeżanie i rozdzielczość w konsoli była dla mnie nie do przeskoczenia na tym etapie. Problem nie był do końca błahy, bo sporo osób pytałem o radę i jakoś nikt nie był w stanie mi pomóc. Open-SUSE zainstalowałem, bo w necie przeczytałem, że to najbardziej stabilny Linux. Już podczas instalacji czułem, że będzie w porządku. Jak na razie wszystko świetnie działa, zero problemów.
Kod: Zaznacz cały
kernel panic
A co to w ogóle zmienia? Gadania, który Linux jest stabilniejszy? Tak jak napisałem wyżej, jestem początkującym użytkownikiem Linuksa i wybierałem dystrybucję pod siebie. Mało mnie interesuje, że Debian jest super pro i w ogóle reszta to be, jeśli nie potrafię go poprawnie skonfigurować. Proponuję zamknąć ten temat albo w ogóle wywalić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam