Konfiguracja będzia miałą służyć jako serwer poczty dla wielu klientów, postawiona na vpsie. Aktualnie lata jako samowolka open-relay i chcę to możliwie szybko zmienić.
Jeśli chodzi o samą konfigurację exima to już mu wskazałem metody autoryzacji, tj. zmodyfikowałem configi w /etc/exim4/conf.d/auth/30_exim4-config_templates tak aby przy zapytaniu AUTH PLAIN odwoływał się do sasl, odpowiada za to poniższa sekcja:
Kod: Zaznacz cały
plain_saslauthd_server:
driver = plaintext
public_name = PLAIN
server_condition = ${if saslauthd{{$auth2}{$auth3}}{1}{0}}
server_set_id = $auth2
server_prompts = :
.ifndef AUTH_SERVER_ALLOW_NOTLS_PASSWORDS
server_advertise_condition = ${if eq{$tls_cipher}{}{}{*}}
.endif
Z tego co wyczytałem saslauth powinien zaciągać nazwy kont oraz hasła z pliku /etc/exim4/passwd, gdzie powinny one zostać zapisane w formie: <nazwa_usr>:<zahashowany_pass>:<pass_w_plain_texcie> (choć ten ostatni plain pass nie w każdej metodzie autoryzacji smtp jest wymagany)
W tym miejscu dodam że detale pliku wyglądają następująco:
-rw------- 1 root Debian-exim 98 Jun 5 13:06 passwd
sasl
W jednym z dziesiątek artykułów na temat konfiguracji exima wyczytałem ze demon saslauthd musi chodzic w trybie pam. Exim sam się tym demonem nie interesuje, więc odpaliłem go ręcznie - i przesiaduje na liście procesów jako:
root 16292 0.0 0.0 53596 960 ? Ss 20:57 0:00 saslauthd -a pam -n 3
220 serwer ESMTP Exim 4.72 Sun, 05 Jun 2011 21:23:11 +0000
ehlo czolem
250-serwer Hello mojPc.klient.adsl.tplnet.pl [xxx.xx.246.47]
250-SIZE 52428800
250-PIPELINING
250-AUTH PLAIN LOGIN
250-STARTTLS
250 HELP
auth plain
334
AGVjemVrYQAGCAZGYQ==# tu wprowadzam kombinacje '\0auth_login\0tajemnyPass' po przejściach z base64
535 Incorrect authentication data
2011-06-05 21:23:30 plain_saslauthd_server authenticator failed for mojPc.klient.adsl.tplnet.pl (czolem) [xxx.xx.246.47]: 535 Incorrect authentication data (set_id=auth_login)
Jak i również przez polecenie testsaslauthd -u auth_login -p <pass>
Gdzie efektem jest:
0: NO "authentication failed"
Wybaczcie jeśli zapomniałem dodać jakiś istotnych informacji/logów i jak tylko podacie co jest jeszcze potrzebne to je dorzuce. Generalnie jestem świeżutki i zielony jeśli chodzi o linuxy. Całość stawiam na dystrybucji Debiana Squeeze. Prosiłbym przy okazji jeszcze o info na przyszłość jaki proponujecie pakiet dorzucić żeby całość obsługiwałą pop3 i imap.
Pozdrawiam