Konfiguracja serwerów, usług, itp.
ubunciak

Śledzenie zmian i aktywności systemu - raportowanie.

Post autor: ubunciak »

Poszukuje sprawdzonych rozwiązań dla dwóch typów działań:
  1. Zapisywanie aktywności na serwerze. Do tego znalazłem fajny program "snoopy".
    Niestety nie ma żadnej konfiguracji, nim o nim nie znalazłem, a program tworzy ogromne ilości danych w logach. Kilka minut i już parę MB logów, za dużo zapisuje (każde wywołanie php to już wpis).

Czego bym oczekiwał? Podobnych raportów jak w snoopy:

Kod: Zaznacz cały

Jun 4 15:17:25 s5 snoopy[22079]: [root, uid:0 sid:14707]: file -L /var/log/auth.log 
    (obejrzałem plik), pokazujących co się działo na serwerze.
  2. Monitorowanie zmian w plikach (ale nie mylić z systemami kontroli wersji). Chcę obserwować głównie httpd.conf i php.ini, do których jakimś cudem są doklejane śmieci. Chcę od razu dostać maila jak plik się zmieni.
Tu znalazłem auditd / systraq ale jeszcze nie udało mi się ich poprawnie skonfigurować.

Reasumując, chcę dostać maila jak zdefiniowane pliki zostaną zmienione oraz chcę mieć w logach zapis jakim cudem to zostało zmienione.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Sam możesz taki skrypt napisać, wyliczaj z niego sumę np. md5sum i sprawdzaj z poprzednim wynikiem. A tak w ogóle to zapomniałem dodać w innym temacie, ale ja bym na zaporze skorzystał z modułu string i zablokował wszystko co zawiera /bin/sh, czy bash i php.ini.
Można tez się pokusić o Snorta, wywalić wszystkie reguły i wpisać tylko swoje, jeszcze jak wyłączy się niepotrzebne moduły to nie powinien tak dużo zżerać zasobów.
ubunciak

Jakbym umiał sam to pewnie bym napisał. Wolę jednak zainstalować i uruchomić od ręki a nie siedzieć całymi dniami nad czymś takim.

Audit i systraq wydają się być w porządku choć ich podręczniki systemowe są mało przyjazne. Jeszcze z nimi powalczę.
Awatar użytkownika
VMLine
Beginner

Post autor: VMLine »

Polecam program monit - http://mmonit.com/monit/ - obsługuje również kontrolę plików.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

http://sectools.org/ids.html

Polecam Snorta lub OSSEC HIDS
ubunciak

VMLine dziękuję! Monita nie znałem, logiczna składnia, niezłe możliwości, super. Zainstalowałem, działa, śle monity. No to jeden problem z głowy.

Została ta druga kwestia - jak już dostanę informację, że plik został zmieniony to przydałby się log kto i w jaki sposób tego dokonał. Snoopy byłby idealny gdyby nie logowanie wszystkiego jak popadnie. A w docu nie znalazłem nic o wyłączeniach lub obserwowaniu tylko zdefiniowanych plików.
ODPOWIEDZ