Wireshark - czas otrzymania adresu IPv6 w konfiguracji stateless oraz stateful

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Wireshark - czas otrzymania adresu IPv6 w konfiguracji stateless oraz stateful

Post autor: wojciech_69 »

Potrzebuję zmierzyć czas po jakim komputer podłączający się do routera otrzyma od niego adres IPv6. Chcę zmierzyć czy dokona tego szybciej gdy router będzie rozgłaszał adresy (prefix) stosując konfiguracji stateless czy steteful (dhcpv6)? Jako sniffera używam Wiresharka. Jako filtr ustawiłem:

Kod: Zaznacz cały

icmpv6.type==135 or icmpv6.type==136 
następnie zaglądam w pierwszą linijkę wiresharka "Frame" gdzie są dane pakietów oraz podane są jakieś czasy, ale czy to są te rzeczywiste czasy czy tylko czasy poszczególnych pakietów które są wysyłane a nie czasy samego uzyskania adresu?
Może ktoś ma pomysł jak i czym dokonać pomiaru?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Zapewne chodzi o czas zarejestrowania pakietu na stosie. Zresztą wszystkie pola są opisane na oficjalne stronie programu.
Co do mierzenie czasu, to pierwsza sprawa po oba stronach musi być synchronizowany czas. Jak serwer DHCP odbiera i wysyła pakiety to rejestruje to w pliku /var/log/messages, a klienta złapiesz za pomocą tcpdump. Oczywiście mówimy o połączeniu na kablu.
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

No właśnie, niestety chodzi o WiFi. Ok, a filtr mam dobrze ustawiony? A co do samego mierzenia czasu to mam pewne założenia w których jest konkretnie że musi to być Wireshark a nie tcpdump. A żeby odczytać taką informację to muszę np. uruchomić wiresharka, nasłuchiwać na określonym filtrze a następnie wybrać połączenie do interesującej mnie sieci?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Może inaczej. Zajmijmy się czasem pracy protokołu DHCP: http://tools.ietf.org/html/rfc2131#section-3.1
Niech Ci będzie Wireshark: http://wiki.wireshark.org/DHCP
w sekcji "Example capture files" pobierz pierwszy plik i załaduj do Wireshark.

W ramce masz takie pole jak:

Kod: Zaznacz cały

Time since reference or first frame: 0.070345000 seconds
W pewien sposób to jest wynik Twoich poszukiwań. To jest czas w jakim klient poprosił o adres DHCPDISCOVER, serwer mu zaoferował DHCPOFFER. Klient się zgodził DHCPREQUEST, serwer zarezerwował i i wysłał dane DHCPACK. Tylko wątpię, że o to Ci chodziło.
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Dziękuję grzesiek już chyba sporo mi wytłumaczyłeś, ale czy to samo ma się do zapytań wysyłanych przez DHCPv6 (podejrzewam, że tak)? I jak w takim razie sprawdzić z kolei konfigurację stateless gdzie jest wysyłany sam prefix, a serwer dhcp nie odgrywa tu żadnego znaczenia?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

W IPv6 jeszcze się nie zagłębiałem, więc nie pomogę, ale myślę że również znajdzie się jakieś pole, za pomocą którego da się to ustalić.
ODPOWIEDZ