Ograniczenie uprawnie

Ogólne pytania dotyczące systemu
lolek

Ograniczenie uprawnień użytkownika

Post autor: lolek »

Witam.

Na swojej maszynie VPS utworzyłem konto poleceniem

Kod: Zaznacz cały

adduser
lecz nie wiem jak nadać mu odpowiednie uprawnienia. Chcę, aby użytkownik zalogowany na swoim koncie mógł zarządzać jedynie plikami w swoim katalogu. domyślnie:

/home/katalog_użytkownika
Dodatkowo chcę, aby miał dostęp do konsoli, by mógł uruchamiać przykładowo serwery do gier zainstalowane w swoim katalogu. Wspomniany użytkownik nie mógłby przeglądać żadnych plików na maszynie, poza swoim katalogiem i nie mógłby zarządzać, ani przechodzić do innych katalogów poprzez konsolę.
Jak nadać takie uprawnienia? Prosiłbym o pomoc. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Ale co to za znaczenie aby nie pozwolić mu przeglądać np. katalogów systemowych. Odbierz innym prawa do odczytu plików, których ma nie przeglądać. Lepiej zająłbyś się globalnym zabezpieczeniem serwera a nie pierdołami.
lolek

Yampress pisze:Ale co to za znaczenie aby nie pozwolić mu przeglądać np. katalogów systemowych.
Jeżeli na maszynie mam parę kont, to w katalogu home, każdy użytkownik ma swój katalog.
Chcę, aby utworzony użytkownik nie mógłby tak jakby wyjść ze swojego katalogu, mógłby jedynie przeglądać i zarządzać plikami w swoim katalogu, tutaj trzeba skorzystać chyba z polecenia

chmod
lecz nie wiem za bardzo jak, czytałem o tym poleceniu i jego argumentach, ale się już pogubiłem.
Yampress pisze:Lepiej zająłbyś się globalnym zabezpieczeniem serwera a nie pierdołami.
Tym zajęła się osoba, której zapłaciłem za konfigurację maszyny.

Jeżeli ktoś wie, jak ograniczyć uprawnienia użytkownika, z jakich poleceń skorzystać i jak ich użyć, to prosiłbym o odpisanie.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Zainteresuj się plikiem konfiguracyjnym /etc/adduser.conf
W szczególności zaś opcją:

DIR_MODE=0755
Zmiana tejże na 0700 spowoduje ze każdy nowo utworzony użytkownik nie będzie mógł innym zaglądać na podwórko.

Istniejących już użytkowników i ich katalogi załatwiasz w ten sposób, np: dla użytkownika davidoss-sid:

su
chmod 0700 /home/davidoss-sid
chown davidoss-sid:davidoss-sid /home/davidoss-sid
Od tej pory jeśli któryś będzie zbyt ciekawski i wykona:

cd /home/davidoss-sid/
to zobaczy takie coś:

-bash: cd: /home/davidoss-sid/:  Brak dostępu
Co innego root....
lolek

Dziękuję, działa, ale co z resztą katalogów na maszynie? Nie chciałbym, aby użytkownik miał wgląd i możliwość pobierania plików z innych katalogów na maszynie, np. z

/var/www/...
da się to jeszcze jakoś zablokować?
Ogólnie chciałbym uzyskać taki efekt jak na hostingach, które oferują np. serwery do jakiś tam gier, posiadamy dane do ftp i my nie możemy tam opuścić swojego katalogu, ja dodatkowo chcę, aby użytkownik miał konsolę, dzięki której będzie mógł odpalać serwery postawione w swoim katalogu, czy da się w ogóle tak zrobić? jeżeli nie, to prosiłbym o napisanie mi tego, a jeżeli da się tylko jakoś zablokować pozostałe katalogi na maszynie, to prosiłbym o wyjaśnienie mi jak.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Istnieje chroot ftp. Ustawia się w konfigu serwera ftp w zależności jakie to oprogramowanie. Inna sytuacja jest jeśli użytkownik ma dostęp przez ssh i trzeba robić ,,chroot ssh'' gdyż same prawa dostępu mogą okazać się niewystarczające. Do tego istnieją skrypty php pozwalające przeglądać koleżeńskie katalogi i zmiana prawa dostępu w takim przypadku żadne zabezpieczenie.

Nikt Ci tego nie opisze musisz sam się nauczyć i poszukać jak to zrobić bo to czasochłonne zajęcie.
lolek

A czy ze zrobieniem zwykłego ftp, lub sftp bez konsoli jedynie z dostępem do katalogu użytkownika też jest dużo roboty? jeżeli nie, to mógłby mi ktoś wyjaśnić, jak takie konto zrobić? Zależy mi na tym, aby użytkownik nie miał dostępu do żadnych innych plików i katalogów na maszynie, jedynie do swojego katalogu, już bez konsoli.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

lolek pisze:A czy ze zrobieniem zwykłego ftp, lub sftp bez konsoli jedynie z dostępem do katalogu użytkownika też jest dużo roboty? jeżeli nie, to mógłby mi ktoś wyjaśnić, jak takie konto zrobić? Zależy mi na tym, aby użytkownik nie miał dostępu do żadnych innych plików i katalogów na maszynie, jedynie do swojego katalogu, już bez konsoli.

Wszystko zależy jakiego demona ftpd używasz. Jeśli to proftpd lub vsftpd to kwestia zmiany jednej linii w konfiguracji i uzyskujesz efekt dla wszystkich użytkowników.
Więc, jaki masz ten serwer ftp?
cooleq
Beginner

Post autor: cooleq »

Tu masz poradnik jeśli chodzi ograniczenie ssh:
http://www.howtoforge.com/chrooted-ssh- ... bian-lenny

A tu jest na temat FTP.
http://debian.linux.pl/content/172-Serw ... dykowanych

Najważniejsze dla ciebie linijki z konfigu:

# [B]Zabraniamy użytkownikowi wyjścia poza jego katalog domowy?[/B] chroot_local_user=YES
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

cooleq, ale to tylko dla vsftpd, a gdzie do proftpd, pure-ftpd?
Odp.: "szukajcie a będzie wam dane znaleźć" .
ODPOWIEDZ