Z całym szacunkiem, ale nie siej dezinformacji. Polecenie tworzy skrót do programu na Pulpicie. Zainstaluj kadu, a potem rób dowiązanie. A może twój Pulpit ma polską nazwę Pulpit - wpadłeś na to? Przedtem jeszcze możesz sprawdzić (po instalacji kadu) - czy plik istnieje.
========
Skoro dodałeś panel w KDE, to teraz prawoklikiem => dodaj => poszukaj wtyczki "Pasek szybkiego uruchamiania", "Pasek uruchamiania programów" lub coś podobnego (nie mam jak sprawdzić dokładnej nazwy). Wpisy możesz dodać też z palca (trzeba poszukać pliku konfiguracji panelu) - takie menu także opiera się o pliki /usr/share/applications/nazwa_programu.desktop.
Akurat Debiana mam niespolszczonego. Zaraz spróbuję to co mi przedstawiłeś ale teraz szukam odpowiednika dla Debiana aplikacji, która jest w Ubuntu pod skrótem miejsce. Wyświetla ikony itp. Takie coś jak eksplorator w Windowsie.
Jak to się nazywa dla Debiana jak to zainstalować?
Żeby widzieć ikony na pulpicie musisz zmienić tryb pracy pulpitu.
Klikasz prawym przyciskiem na pulpicie → wybierasz Ustawienia: Pulpit i na górze zmieniasz w miejscu Układ "Pulpit" ma "Widok katalogu"
Najszybciej uruchomisz program wciskając Alt + F2 i wpisujesz nazwę (jeśli znasz)
Mała rada - jeśli chcesz by Firefox i inne aplikacje pisane w Gtk wyglądały jak reszta systemu lub po prostu inaczej, poszukaj w repozytoriach pakietu: