[SOLVED] Multimedia bez okien

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
kaz9

[SOLVED] Multimedia bez okien

Post autor: kaz9 »

Witam (ponownie)
Przeznaczyłem swój stary komputer na odtwarzacz mp3 i ewentualnie filmów w formacie MPEG-4. Zainstalowałem Debiana (lenny) z obrazu netinst, aby mieć najmniejszą możliwą ilość niepotrzebnych pakietów. Proszę teraz was o małą radę, bo słabo znam się na Linuksie. Jakie paczki multimedialne doinstalować (odtwarzacze + kodeki) żeby były możliwie jak najprostsze, jak najszybsze, stabilne i możliwie najbardziej uniwersalne. chodzi mi o maksymalną prostotę gdyż nie znoszę Linuksowych "okien" i żadne środowiska graficzne nie wchodzą w grę. Zatem potrzebuje konsolowych (btw. czy jest jakieś lepsze określenie?) programów - coś w stylu "Midnight Commandera" tylko, że do odtwarzania multimediów.

Oraz mam drugie pytanie: jak zmienić głębię kolorów i ewentualnie rozdzielczość ekranu bez użycia środowiska graficznego (i czy to wogóle jest możliwe) Bo udało mi się uruchomić mplayera (na innej dystrybucji) w tym trybie ale film odtwarzany był w 16 kolorach. Jeśli można odtwarzać to pewnie też można tym sterować, tylko jak?
brz
Beginner

Post autor: brz »

do mp3 polecam moc. tutaj poradnik Kaki' dotyczacy tego playera

:arrow: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=687

co do samego dzwieku, to oczywiscie alsa (o ile jej jeszcze nie masz)

:arrow: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=494

zeby bylo wygodnie w konsoli przyda sie tez screen.

:arrow: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1403

oraz na wszelki wypadek moze jakas przegladarka www. ja na oczy widzialem tylko lynx - nawet wygodne. ;]

tyle przychodzi mi do glowy

o zmianie rozdzielczosci konsoli bylo niedawno na forum, poszukaj, a na pewno znajdziesz. ;]
elwis
Beginner

Post autor: elwis »

więc tak : do dźwięku ALSA
Do mp3ek mpd polecam
do stron www polecam linksa
z filmami mplayer powinien dać radę( ale potrzebuje wtedy framebuffera
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Ad rozdzielczość konsoli: dopisujesz w grubie odpowiednią wartość, taką, jaką chcesz mieć rozdzielczość i głębię kolorów wg tej tabelki.
kaz9

z ALSą sobie poradziłem bardzo szybko, ale moc nie mogę zainstalować (wymaga bibliotek w wersji niestabilnej a tych aptitude nie pozwala mi uaktualnić np. libc6 - wogóle to po co to odtwarzaczowi?) poza tym niektóre opcjonalne dekodery są w nim obowiązkowe! bez tego się nie zainstaluje, nieporozumienie jakieś.
Tak dla wyjaśnienia, nie mam w tym kompie neta, tworzę sobie lokalne repozytorium, wszystko muszę ściągać ręcznie zatem zależy mi na zminimalizowaniu zależności.
do stron www polecam linksa
przeglądanie stron odpada, strony przeglądam na swoim kompie - to ma być odtwarzacz.
Ad rozdzielczość konsoli: dopisujesz w grubie odpowiednią wartość, taką, jaką chcesz mieć rozdzielczość i głębię kolorów wg tej tabelki.
dzięki! to jest genialne i tak proste! niesamowite

mimo to główny problem jest dalej otwarty: odtwarzacz muzyki i decoder. a może mpg321? czy on też ma tak dużo zależności jak ten moc?

[ Dodano: 2007-05-17, 00:43 ]
Co do mocy to moja wina, pomyliłem się i po prostu ściągnąłem wersje niestabilną

ale mam jeszcze problem z mplayerem, można go uruchomić bez uruchomienia xorg, ale tak czy inaczej tego X managera musiałbym zainstalować, a nie o to przecież chodzi. Czy jest jakiś VIDEO player tylko na konsolę (co kompletnie nie potrzebuje GTK czy X11) ?
czarny404

Post autor: czarny404 »

Pewnie że jest zaopatrz się w ulubiony odtwarzacz i zainstaluj libaa - dla czarno-białych filmów lub libcaca dla kolorowych. Miłej zabawy :)
kaz9

no tak, ale z tego co widzę żadnego playera nie zainstaluje bez instalowana X11, a tego nie chcę robić. mplayer ma w zależnościach jakieś paczki z X11
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

kaz9, może się mylę, ale chyba nie da się odpalać czegoś związanego z grafiką (np. film) na sprzęcie bez oprogramowana do grafiki (serwer X).

więc według mnie nie uda Ci się odpalać filmów bez serwera X.
elwis
Beginner

Post autor: elwis »

to może spróbuj ze źródeł zainstalować mplayera, bo widocznie pczki debianowe nie przewidują instalacji bez Xa. Skompiluj mplayera z obsługą directFB, czy czego innego w tym stylu i będzie śmigać
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

velmafia, słyszałem o mpleyerze z konsoli :mrgreen:
Ale ten domyślny to rzeczywiście bardzo związany z Xserwerem... może inaczej się nazywa ten na konsolke?
ODPOWIEDZ