Stawiamy serwer

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Ciapkins

Stawiamy serwer

Post autor: Ciapkins »

Witam wszystkich.
Od razu mówie że jestem początkującym użytkownikiem Debiana także proszę o wyrozumiałosc

Zbudowałem sobie LANa (około 20 kompow) teraz chciałbym aby po tym LANie biegł NET ale tu się zaczał problem. Ponieważ chce postawic serwer a nie bardzo wiem jak dlatego prosze drogich użytkowników o pomoc. KOmputer do serwera jest chyba dośc dobry bo to athlon 2,2+, giga ramu i dwie sieciowki. ale wracam do tematu
Prosze o pomoc w następujących sprawach:

Jaką wersje Debiana wybrac najlpiej...
Jakie zainstalowac dodatkowe programy

Chodzi mi o to aby jak ide podlaczac nowych ludzi to abym jak juz ich podlacze mogl od nich zalogowac sie na serwerze i dodac ich MAC'a do bazy osób które biora neta, chciałbym też aby serwer przypisywał IP na podstawie MACa. Jeżeli ktos z użytkowników zna jakas strone gdzie znajde info na ten temat to bardzo bede wdzieczny.
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
djsolar

Post autor: djsolar »

Myślę że dobrym rozwiązaniem będzie postawienie LMSa - system do zarządzaniami sieciami LAN + jakies ulepszenia . /tez jeste w miare nowy w tym temacie/

Pozdr
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Jaką wersje Debiana wybrac najlpiej...
Debiana Etch (Stable) ?
Ewentualnie Lenny (testing), jeśli nie jest to jakiś serwer w którym stabilność jest priorytetem nr. 1 (tylko priorytetem nr 2 ;) ), a przynajmniej ja bym wybrał testing, decyzja należy do Ciebie ;)

//edit

może to pomoże:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1538

aloha
gothye

Post autor: gothye »

serwer opisany na elce ,zostanie uaktualniony ,kernel 2.6.18 (imq,htb.hfsc,gresecurite,pax) oraz skrypty zostaną zmienione na łatwiejsze w obsłudze :)
Rady

Post autor: Rady »

Jesli chcesz postawić server zapoznaj sie z tym : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic672654.html, swietny opis dla początkujących i bez problemu zrobisz server dzieki temu :) Jest tam wszystko czego Ci bedzie potrzeba dla budowy serwra netu.

"O sorry za post wiedze ze Ciapkins już został pokierowny tam gdzie trzeba :-P wiec ja przy okazji zapytam :"

Może macie jakiś podobny opis do instalacji i konfiguracji Samby jak ten dla serwera netu na elektrodzie ??

//edit
Rady
, kolor czerwony = admin, kolor zielony = modek i tego się trzymajmy ;)
Kaka'
dan-j2
Beginner

Post autor: dan-j2 »

ja moge ew pomoc komus z forum w postawieniu serwerka na debianie i jezeli cos to moge zainstalowac i skonfigurowac lmsa :)
ODPOWIEDZ