[SOLVED] Problem z AGP w Debianie

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
torbix

[SOLVED] Problem z AGP w Debianie

Post autor: torbix »

Witam.
Problem dotyczy tego, że najnowszy debian instaluje sie bez problemu, ale tylko w trybie tekstowym.
Instaluje później "X" za pomoca apt-get install xsrver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm.
Wszystko ładnie i pięknie się zasysa.
I po zainstalowaniu nie można skonfigurować karty graficznej. Wpisując startx odpala się tylko czarny ekran.
Próbowałem wszystkiego dpkg-reconfigure i dopiero na sterowniku via przy 4 kolorach się grafa odpaliła. :P
Kartę graficzną mam NVIDIA FX5200.
Jak dla mnie debian nie wykrywa slotu AGP bo domyślnie wyskakuje PCI.(Pewnie nie wspiera Xfree36)
Czy trzeba tam coś dopisać i jak moża wiedziec to co??
Wcześniej na debianie 3.1 nie miałem takich problemów, chociaż dzisiaj jak próbowałem go "położyć" to wywala błąd, że nie ma źródeł itd. i się w ogóle nie instaluje.
Ale to temat na oddzielne forum.
Proszę o pomoc w sprawie tej karty graficznej bo w trybie tekstowym lubie siedzieć, ale czasami graficzne też mi jest potrzebne.
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
mesiu84
Beginner

Post autor: mesiu84 »

możesz zapodać xorg.conf?? bo tak na sucho nic nie wiadomo :)
torbix

Plik xorg.cong zostal modyfikowany przeze mnie tzn dopisana jest ręcznie nazwa karty. System sam jej nie wykrywa.
lsqtech

Post autor: lsqtech »

moim zdaniem moze byc to problem z panelem lcd ;)
torbix

Może i jest to problem z LCD, ale instalowałem debiana 4 na dysku i problemy jak wyżej, a jak położyłem go na VMWare workstation to bez problemu grafe odpala i śmiga jak powinien. A przecież paramerty te same???

[ Dodano: 2007-05-16, 15:34 ]
Problem rozwiązany. Nie wiem o co chodziło odpaliłem debiana etch jeszcze raz z płytki i wszystko poszło tak jak powinno.
Może coś z moim kompem?? :mrgreen:
lsqtech

Post autor: lsqtech »

Vmware nie ma takich samych parametrow co komputer rzeczywisty na ktorym jest odpalany Ja mialem podobny problem to panel LCD byl przyczyna . Po zmianie panela na inny wszystko smigalo .Do przyczyny problemu nie doszlem :/ ale podejrzewam ze mu Nvidia nie pasowala
ODPOWIEDZ