Odpowiednik vpn Hamachi dla linuksa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
giaur
Member

Odpowiednik vpn Hamachi dla linuksa

Post autor: giaur »

Witam,

Jeśli ktoś nie wie - Hamachi to świetny, nie wymagający praktycznie konfiguracji tunel vpn. Wystarczy zainstalować na obu maszynach, na jednej utworzyć sieć vpn, na drugiej dołączyć do sieci... i tyle - nieważny nat, zamknięte porty itd - komputery mają ze sobą bezpośrednie połączenie (dane już nie idą przez serwery hamachi - są one używane tylko do zestawienia tunelu).

Poszukuję podobnego rozwiązania dla Linuksa. Wymagania:
- GUI podobne jak w kliencie Hamachi dla Windows
- Nie może to być porzucony i kiepsko działający projekt

Ktoś powie, że Hamachi jest i dla linuksa. Ale niestety, projekt porzucono 7 lat temu i na oficjalnej stronie nie ma nawet linków do wersji dla linuksa. Więc od razu z automatu sobie to odpuszczam.

Znalazłem jeszcze program wipien - tutaj analogicznie, od 5 lat wisi na stonce ostrzeżenie, że wersja dla linuksa działa tak sobie (oczywiście gui też nie ma) i ma 1% funkcjonalności wersji windowsowej.

Więc, czy znacie coś analogicznego dla Linuksa, coś co jest rozwijane do dziś? Czy raczej powinienem sobie to darować?
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Post autor: Van »

Co do Hamachi - jest nowsza wersja i to nawet całkiem świeża (pół roku). Ma status bety, jest łatwa w instalacji (są .debki). Działa dobrze, próbowałem. Oficjalnego GUI nadal nie ma. Szczegóły tu: CLICK.

I jest jeszcze Remobo, nie testowałem wersji linuksowej, ale windowsowa działa bezbłędnie. Równie proste w obsłudze jak Hamachi.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Jedynie chyba tylko pod Androida można znaleźć jakieś projekty aktualnie rozwijane:
http://help.logmein.com/SelfServiceDownloads
giaur
Member

Post autor: giaur »

Remobo wygląda zachęcająco. Przetestuję dziś - dziękuję za informację.
ODPOWIEDZ