[+] Instalacja Debiana na netbooku, instalator uparcie szuka cd-romu, którego nie mam

Pomoc dotycząca instalacji systemu
minix

[+] Instalacja Debiana na netbooku, instalator uparcie szuka cd-romu, którego nie mam

Post autor: minix »

Witam.

Mam netbooka Asus eee1215N. Jest bez żadnego systemu. Czyściutki (żadnego Windowsa). Próbuję zainstalować Debiana 6 Squeeze. Dodam, że nigdy nie korzystałem z Linuksa.

Wszystko idzie dobrze do momentu, gdy po wybraniu języka i układu klawiatury instalator chce koniecznie wykryć i wgrać sterowniki do cd-rom. Nie mam żadnego napędu optycznego. Nie mogę sobie z tym poradzić. Najpierw próbowałem instalować Debiana z płyty (podłączyłem przez USB nagrywarkę DVD ASUS). Pomyślałem, że to przez nagrywarkę. Odłączyłem ją i zrobiłem sobie pendrive z obrazem iso. Skorzystałem z unetbootin. Potem spróbowałem instalacji przez pendrive. Sytuacja się powtarza. Co robić?
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Temat wałkowany wielokrotnie - poszukaj na forum.
minix

Nie napisałbym tego tematu gdybym wcześniej nie szukał odpowiedzi.

Może temat jest wałkowany. Ja znalazłem masę informacji jak wystartować pendrive (tego nie umiałem), co robić gdy Debian nie widzi cd-romu, jak ustawić bios itp. itd. Ale nigdzie nie znalazłem postu albo wzmianki o tym, że Debian w czasie instalacji szuka cd-romu, którego i tak nie ma. Próba wybrania opcji ,,none'' podczas instalacji nie pozwala na ominięcie problemu.

Nie wiem, może jestem przygłupi i nie umiem poruszać się z pomocą Google. Na pewno jestem zielony jeśli chodzi o Linuksa, bo go nigdy nie miałem.
Jak to ugryźć? Proszę chociaż o jakąś małą podpowiedź? Dalej to sobie sam poradzę.
Awatar użytkownika
diabolic3
Beginner

Post autor: diabolic3 »

Awatar użytkownika
yossarian
Beginner

Post autor: yossarian »

Jak masz dostęp do jakiegoś Linuksa na innym komputerze to dosyć łatwo możesz zrobić taki pendrive. Potrzebujesz boot.img.gz
Przy podłączonym, ale odmontowanym penie:

Kod: Zaznacz cały

zcat boot.img.gz > /dev/sdx
gdzie x to Twój pendrive. np sdb, sdc. Musisz koniecznie to najpierw sprawdzić. Potem montujesz z powrotem i kopiujesz na niego obraz płyty z instalatorem (.iso). Po tych zabiegach już normalnie się instaluje bez szukania napędów.
Awatar użytkownika
M3cin
Beginner

Post autor: M3cin »

Mam tego samego netbooka, miałem ten sam problem ale tylko i wyłącznie jak wkładałem dysk pendrive do portu USB 3.0, wystarczy wsadzić do tego z lewej strony portu 2.0.

Działają mi pendrive utworzone za pomocą prostego polecenia "dd", robione przez unetbootin oraz nawet za pomocą asystenta tworzenia startowego pendrive z Ubuntu.

To powinno pomóc.

PS.

Porty USB 3.0 są koloru niebieskiego w tym netbooku.
minix

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc. W końcu udało się. Przez te kilka dni wiele się nauczyłem o Liniksie i było warto, a jaki był problem? Sprawa banalna, należy instalować system podpinając pendrive do portu USB 2.0 a nie z 3.0.

Pozdrawiam wszystkich!
ODPOWIEDZ