Nie każdy może otwiera
Nie każdy może otwierać moje strony www?
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Mam zainstalowany system Debian 5.0, uruchomiłem na nim serwer stron www Apache 2. Między moim serwerem a siecią jest ruter RX3041 Asus. Mam wykupioną domenę i mam stały adres IP. Moje pytanie brzmi, dlaczego nie wszyscy mogą otworzyć i przeglądać moją stronę? Bardziej szczegółowo wygląda to tak, jeżeli ktoś ma internet np. w Telekomunikacji lub u operatora Dialog wszystko działa, a jeżeli ma internet np. w sieci Orange Plus itp. to nie może otworzyć strony www, widzi biały ekran w przeglądarce.
Nie wiem czy jest to spowodowane ustawieniami mojego serwera, czy jest to wina operatorów.
Proszę o pomoc, bo nikt nie potrafi mi doradzić, gdzie jest problem.
Pozdrawiam.
Mam zainstalowany system Debian 5.0, uruchomiłem na nim serwer stron www Apache 2. Między moim serwerem a siecią jest ruter RX3041 Asus. Mam wykupioną domenę i mam stały adres IP. Moje pytanie brzmi, dlaczego nie wszyscy mogą otworzyć i przeglądać moją stronę? Bardziej szczegółowo wygląda to tak, jeżeli ktoś ma internet np. w Telekomunikacji lub u operatora Dialog wszystko działa, a jeżeli ma internet np. w sieci Orange Plus itp. to nie może otworzyć strony www, widzi biały ekran w przeglądarce.
Nie wiem czy jest to spowodowane ustawieniami mojego serwera, czy jest to wina operatorów.
Proszę o pomoc, bo nikt nie potrafi mi doradzić, gdzie jest problem.
Pozdrawiam.
- jasiekmarc
Dziękuję serdecznie za podpowiedź.
Zrobiłem tak.
W ruterze w opcjach w zakładce NAT przeszedłem do opcji DMZ. Tam miałem DMZ Settin Enabled, zaznaczyłem.
Następniew polu "Add a DMZ Hos" wpisałem dres IP komputera z debianem 192.168.1.100 i potwierdziłemprzez naciśnięcie Add.
W rubryce Existing Virtual DMZ Hosts pojawiło się Public IP Adress 78.8.58.200 i IP Adress of Virtual DMZ Host 192.168.1.100 czyli moje wewnętrzne IP.
Wszystko potwierdziłwm przez OK i zrestartowałem cały sprzęt.
Lecz dalej coś nie działa, efekt jest taki sam.
Co jeszcze mogę sprawdzić.
Może mam przesłać więcej informacji, tylko proźba o podanie jakie informacje podać bo naprawdę nie wiem co robić.
Pozdrawiam.
Zrobiłem tak.
W ruterze w opcjach w zakładce NAT przeszedłem do opcji DMZ. Tam miałem DMZ Settin Enabled, zaznaczyłem.
Następniew polu "Add a DMZ Hos" wpisałem dres IP komputera z debianem 192.168.1.100 i potwierdziłemprzez naciśnięcie Add.
W rubryce Existing Virtual DMZ Hosts pojawiło się Public IP Adress 78.8.58.200 i IP Adress of Virtual DMZ Host 192.168.1.100 czyli moje wewnętrzne IP.
Wszystko potwierdziłwm przez OK i zrestartowałem cały sprzęt.
Lecz dalej coś nie działa, efekt jest taki sam.
Co jeszcze mogę sprawdzić.
Może mam przesłać więcej informacji, tylko proźba o podanie jakie informacje podać bo naprawdę nie wiem co robić.
Pozdrawiam.
- jasiekmarc
Nie. Moje Ip w sieci jest takie jak pokazuje ruter. Czyli 78.8.58.200. Natomiast serwer w sieci wewnętrznej ma IP 192.168.1.100. I tak mam w DMZ.
Chciałbym podzielić się jeszcze dodatkową informacją, może to coś pomoże. Uruchamiając program iptraf można podglądać ruch w sieci. Gdy łączę się z innego kompa po przez sieć Orange widzę w tym programie połączenie z sieci Orange wygląda to tak:
Nie wiem czy to coś wyjaśnia, ale dlaczego mój IP wewnętrzny po wysłaniu kilku pakietów jest zamknięty.
Dobrze to odczytuję?
I jeszcze jedna rzecz. Jak w ruterze wyłączę funkcję DMZ otwierając moją stronę w przeglądarce momentalnie pojawia się biały ekran a na dole pisze gotowe. Natomiast jak DMZ jest włączony to przez kilka minut jest pobieranie strony a następnie wyświetlany jest biały ekran. Nie ma tam zawartości.
To ma tylko miejsce przy wejściu na stronę www, natomiast przy ftp nie ma problemu.Można wejść bez problemu z każdej sieci.
Pozdrawiam.
To na razie wszystko co zauważyłem.
Chciałbym podzielić się jeszcze dodatkową informacją, może to coś pomoże. Uruchamiając program iptraf można podglądać ruch w sieci. Gdy łączę się z innego kompa po przez sieć Orange widzę w tym programie połączenie z sieci Orange wygląda to tak:
Kod: Zaznacz cały
TCP Connections (Source Host:Port) ────────── Packets ─── Bytes Flags Iface
192.168.1.100:80 = 8 8277 CLOSED eth0 │
│└87.96.61.180:2045 = 4 1094 --A- eth0
Dobrze to odczytuję?
I jeszcze jedna rzecz. Jak w ruterze wyłączę funkcję DMZ otwierając moją stronę w przeglądarce momentalnie pojawia się biały ekran a na dole pisze gotowe. Natomiast jak DMZ jest włączony to przez kilka minut jest pobieranie strony a następnie wyświetlany jest biały ekran. Nie ma tam zawartości.
To ma tylko miejsce przy wejściu na stronę www, natomiast przy ftp nie ma problemu.Można wejść bez problemu z każdej sieci.
Pozdrawiam.
To na razie wszystko co zauważyłem.
kuriszka, coś Ci się trochę krzaki w przeklejonym tekście pojawiają (tym, który wstawiłem w znacznik
Kod: Zaznacz cały
).
Sprawdzaj przed wysłaniem jak wygląda post.[/color]
Po pierwsze wywal serwer z DMZ. Bezpieczeństwo przede wszystkim (chyba że dobrze skonfigurowałeś firewalla na serwerze np iptables).
Po drugie: przekieruj porty 80, 443, 21 na routerze Asusa (możesz też inne)
Po trzecie: podaj nam więcej danych odnośnie konfiguracji serwera apache2 (czy robiłeś jakiś Virtualhost), czy stronka jest w php, html, czy może java?
Po czwarte: czy testowałeś może przy wyłączonym firewallu na routerze?
W ostateczności podaj adres twojej strony (może być jako PW) sprawdzę.
Po trzecie: podaj nam więcej danych odnośnie konfiguracji serwera apache2 (czy robiłeś jakiś Virtualhost), czy stronka jest w php, html, czy może java?
Witam.
- Na iptables nie znam się. więc DMZ od razu wyłączyłem
- Porty mam przekierowane.
- Stronka jest napisana w html. Wirtualhostów nie tworzyłem, wszystko jest skonfigurowane automatycznie przez apache2. Pliki ze stroną wrzuciłem do katalogu /var/www/ Ale możliwe, że coś jest nie tak. Gdy Apache2 przy instalacji sam tworzy plik html, a ja nie wrzucam do katalogu /var/www/ moich plików. To strona wyświetla się w przeglądarce, wiadomo z tekstem "it s work". Gdy dam tam moje pliki html wówczas przeglądarka nie wyświetla.
- W ruterze wyłączałem firewall nic nie pomaga.
- Adres strony i konfiguracja pliku domyślnie, który jest w /etc/apache2/sites-available przesyłam jako PW
Witam.mendeczka pisze:Po pierwsze wywal serwer z DMZ. Bezpieczeństwo przede wszystkim (chyba że dobrze skonfigurowałeś firewalla na serwerze np. iptables).
Może po takim czasie napiszecie jaka była przyczyna, wszak to forum.
Mam podobny problem - u tych samych operatorów, nie można w ogóle otworzyć mojej strony.
Pozdrawiam.