Jak udost

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
goska_23
Beginner

Jak udostępnić użytkownikowi FTP dodatkowy katalog oprócz domowego?

Post autor: goska_23 »

Mam obecnie Debiana Lenny. Zainstalowałam prosty serwer FTP vsftpd według poradnika znalezionego w sieci.
Utworzyłam kilka kont użytkowników FTP i podobierałam im katalogi domowe wpisując w /etc/passwd to co było odpowiednie na katalog domowy dla każdego użytkownika - tzn. chodzi mi o to, że nie zawsze mi pasowało przydzielić im coś typu /home/użytkownik1, itp.

Mam kłopot z dwoma użytkownikami gdyż chciałabym dać im dostęp pod FTP oprócz katalogu domowego do jeszcze innego katalogu, który jest gdzieś indziej na dysku, nie pasuje mi robić tego metodą dowiązywania do innego katalogu.

Nie czytałam zbyt wielu poradników dotyczących serwerów ftp i ich konfiguracji, ale w tym co przeczytałam, nie znalazłam nic co mogłoby wskazać mi trop w jakim kierunku mam szukać rozwiązania.
Bardzo proszę o wskazówkę.

Przykładowo jeden uzytkownik ftp ma teraz jako katalog domowy:
/var/www/mojastrona1/coś-tam/files (chodzi o to, że jakiś fizyczny użytkownik ma sobie podkładać i zmieniać pliki załączników pod stronę www mojastrona1, które to pliki są właśnie w tym katalogu).

Potrzebuję dodać mu pod tym samym użytkownikiem ftp dostęp jeszcze do katalogu:
/mnt/goska/Baza-plikow-aa1 (tam ludzie sobie mają składować zwykłe pliki jak to na ftp).
Chodzi o to, żeby nie trzeba było tworzyć drugiego konta użytkownika ftp do tego drugiego katalogu tylko, żeby był dostępny dla jednego użytkownika bo to jest dla jednej fizycznej osoby, która potrzebuje mieć praktycznie cały czas dostęp do obu katalogów na Debianie przez ftp.

Czy ktoś może podpowiedzieć coś albo wskazać jakiś odnośnik gdzie coś przeczytam odnośnie tego zagadnienia?
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Kod: Zaznacz cały

man mount
z opcją bind
ODPOWIEDZ