Zwalnianie pamieci

Ogólne pytania dotyczące systemu
ashford

Zwalnianie pamieci

Post autor: ashford »

Kod: Zaznacz cały

total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:           439        436          3          0          2        395
Swap:          956          9        947
Total:        1396        446        950
Jak widac niezbyt ladnie to wyglada. Wedlug top nic nie uzywa tego... no coz... jak mozna wywalic wszystko co jest cached ? Jak programy/system beda potrzebowac to sobie znowu tam zapisza... po prostu wydaje mi sie, ze cos sobie tam troche zapisalo i zapomnialo, ze tak powiem zwolnic tego.

Tak przy okazji spytam: Mam jedna tylko partycje na ktorej wszystko jest i czy da rade fdiskiem wydzielic kolejne partycje bez utraty danych ? (system chodzi, programy chodza itd) oraz bez ponownego resetowania systemu?

Z gory dziekuje za pomoc w tym... blachym problemie.
ea66
Beginner
Post autor: ea66 »

Najprościej to wykonać restart i wszystko się załaduje od nowa na czysto... ewentualnie polecenie top i killować
co bardziej zasobożerne/martwe/niepotrzebne procesy i tyle.

A co rozdziału partycji to na pewno nie fdiskiem bo on nie rozpoznaje systemów plików unix. Tak szczerze to raz w zyciu takie coś robilem Partition Magic ale pewnie jest też jakas darmowa metoda ;)
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

ashford pisze:Jak programy/system beda potrzebowac to sobie znowu tam zapisza
jak programy będą potrzebować to sobie same zwolnią tyle ramu ile potrzebują.
nie ma sensu zwalniać ręcznie ramu (IMHO), taka jet "filozofia" GNU/Linuksów względem pamięci ram i tak wszytko dobrze działa, więc po co to zmieniać.
co do wykorzystania ramu w Debianie temat był już parokrotnie poruszany, jeśli chcesz to poszukaj

ashford pisze:Tak przy okazji spytam: Mam jedna tylko partycje na ktorej wszystko jest i czy da rade fdiskiem wydzielic kolejne partycje bez utraty danych ? (system chodzi, programy chodza itd) oraz bez ponownego resetowania systemu?
jeśli chcesz "kroić" partycje na której stoi system to raczej nie będziesz miał pewności że nic się nie posypie, ty bardziej że piszesz iż nie chcesz przy okazji wyłączać PC'ta. Ale w Wolnych systemach wszystko jest możliwe (jeśli tylko chcesz) więc próbuj ;)
ashford

jak programy będą potrzebować to sobie same zwolnią tyle ramu ile potrzebują
Co racja to racja. Problem jednak w tym, ze program, ktory jestem pewien spora czesc z tego mial dla siebie, dostal kill-a, a teraz jakby to wisi. Juz pare dobrych godzin. I wolnej pamieci mam 2-3 MB.

//edit
* używaj tagów code i quote
Kaka'
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

ashford pisze:I wolnej pamieci mam 2-3 MB.
bo inne programy nie potrzebują tego (albo potrzebują, lecz zabierają to tak, że o tym nawet nie wiesz).

w GNU/Linuksach jest taka zasada "pamięć nie używana to pamięć marnowana", dlatego masz tylko te 2-3MB wolnej pamięci.
ashford

Ok. Dzieki za pomoc.
ODPOWIEDZ