Witam
Mam problem! Chce zainstalowac debiana 40r0 na plycie z chipsetem 965 (Intel DQ965GF). Problem zaczyna sie na samym poczatku przy odpalaniu plyty instalacyjnej. Instalator odpala sie ale nie moze znalesc napedu optycznego co blokuje dalsza instalacja, probowalem ominac to i zainstalowac tystem przez sieciowke ale pojawil sie ten sam problem " nie moze znalesc i zainstalowac sieciowki". Moze ktos mial podobny problem lub wie jak sie z tym uporac to niech pisze.
Pozdrawiam
glizda1125
[ Dodano: 2007-05-15, 18:15 ]
Witam ponownie.
Problem sie rozwiazal przezodpalenieinstalatora z "install generic.all_generic_ide=1" no ale dlugo nie musialem czekac zeby pojawil sie nastepny.
Dyski mam ustawione w raid1 wiec instalator debiana powinien widziec tylko jeden dysk natomiast widzi obydwa sda i sdb, jesli zainstaluje na ktoryms z nich system podstawowy to po resecie zawiesza sie na grubie (a lilo wogole nie chce sie zsainstalowac). Domyslilem sie ze najprawdopodobnie debian nie masterow do tego raidu ale nie wiem w jaki sposob je zaladowaci. Probowalem zainstalowac fedore i tamnie ma tego problemu wszystko idzie jak trzeba znajduje raid itd. No ale niestety musibyc debian i mam duzy problem.
POMOCY
Instalacja debiana na chipsecie 965
-
Czytałem ostatnio o problemach związanych z instalacją debiana na tym chipsecie i problem polega na tym że jest nowy sprzęt i za bardzo debian go nie czai. Rozwiązaniem jest instalacja z użyciem płytki netinst Daily Bulid, która podobno sobie radzi z raidem.
Najnowszy netinst datowany jest na 15 maja i można go pobrać tutaj
Wersja i386
Najnowszy netinst datowany jest na 15 maja i można go pobrać tutaj
Wersja i386
-
Jesli chodzi o link ktory podal mi ea66 to niestety ale dzieje sie to samo. Probowalem rowniez robic raid podczas partycjonowania. Dwa dyski ustawilem jako raid zrobilem z nich nowy MD raid1. Po ustawieniu partycji wywala mi blad ze:
Komunikat ten wyskakuje za kazdym razem czy dyski saustawione na podstawowe czy tez nie.
Rece opadaja nie mam juz pomyslu a serwer jest na wczoraj.
//do komunikatów z programów używaj tagów code
velmafia
Kod: Zaznacz cały
Nie udalo sie spartycjonowac wybranego dyski. Prawdopodobnie stalo sie to dlatego , ze jest za wiele (podstawowych) partycji w tablicy partycji.
Rece opadaja nie mam juz pomyslu a serwer jest na wczoraj.

//do komunikatów z programów używaj tagów code
velmafia
glizda1125, a ten RAID jest tak niezbędny? bo skoro to fakeraid, to chyba nie bardzo.
jeśli musisz mieć RAIDa, to proponuję zakupienie porządnego kontrolera do RAID, wtedy już podcasz instalacji Debian będzie widział macierz jako dysk i nie będziesz potrzebował sterowników.
jeśli nie masz czasu, to ja bym się jeszcze pobawił z tym zakładaniem raidu przy partycjonowaniu.
jeśli musisz mieć RAIDa, to proponuję zakupienie porządnego kontrolera do RAID, wtedy już podcasz instalacji Debian będzie widział macierz jako dysk i nie będziesz potrzebował sterowników.
jeśli nie masz czasu, to ja bym się jeszcze pobawił z tym zakładaniem raidu przy partycjonowaniu.