Witam
Mam laptopa Samsung e852 i zakładam, że na mój BIOS nie działają żadne hasła uniwersalne. Mam ładowanie systemu na hasło, więc w tym wypadku mogę w jakiś mały sposób chronić swoje dane.
Zakładam, że ktoś kto uruchomi mój komputer jak mnie nie będzie i zaloguje się na pierwszy poziom, zmieni hasło roota i po sprawie, ma dostęp do wszystkiego. Moje pytanie brzmi, czy mogę jakoś zablokować logowanie na pierwszy poziom, żeby nikt nie uzyskał dostępu do plików roota? Zakładam, że nie odtworzy livecd bo mam hasło w BIOS-ie. Normalny użytkownik jedynego słusznego systemu nie wie jak ominąć hasło na Linuksie, jednak każdy kto się bawi jakimś pingwinem powinien to zrobić bez problemu, więc jakie bezpieczeństwo mamy jeśli hasło można ominąć równie szybko jak na Windowsie. Jak to zabezpieczyć i czy się w ogóle da?
Jak zablokowa
-
-
Zakładam, że na laptopie nikt mi nie obejdzie hasła BIOS-u, więc dane są bezpieczne. Jednak od drugiej strony po co jest hasło root, jeśli można je obejść bez problemu?
Jeśli już użyć tego szyfrowania danych to oczywiście tylko szyfrowanie całego dysku gwarantuje bezpieczeństwo. Jakiego narzędzia mogę do tego użyć, które działa bez systemu i prosi o hasło tuż przed ładowaniem? Chodzi mi o ten sposób szyfrowania, żeby dysk po wyjęciu i podłączeniu do innego komputera nadal był szyfrowany.
Jeśli już użyć tego szyfrowania danych to oczywiście tylko szyfrowanie całego dysku gwarantuje bezpieczeństwo. Jakiego narzędzia mogę do tego użyć, które działa bez systemu i prosi o hasło tuż przed ładowaniem? Chodzi mi o ten sposób szyfrowania, żeby dysk po wyjęciu i podłączeniu do innego komputera nadal był szyfrowany.