Virtualbox na Debianie - FreeBSD
Virtualbox na Debianie - FreeBSD
Witam forumowiczów.
mam taki oto problem polegający na tym, że mam virtualboksa na Debianie 6.0 Squeeze i na tym virtualboksie jest zainstalowany system FreeBSD 7.1 i na FreeBSD nie mogę skonfigurować połączenia z internetem abym mógł połączyć się przez ssh z FreeBSD (oczywiście tam jest inny port ssh). Jeśli skonfiguruję podobnie internet jak na Debianie to zrywa mi połączenie na parę sekund i na tym FreeBSD jest na chwilę tylko dostęp i potem znika. Jest możliwość by jakoś to dobrze skonfigurować?
mam taki oto problem polegający na tym, że mam virtualboksa na Debianie 6.0 Squeeze i na tym virtualboksie jest zainstalowany system FreeBSD 7.1 i na FreeBSD nie mogę skonfigurować połączenia z internetem abym mógł połączyć się przez ssh z FreeBSD (oczywiście tam jest inny port ssh). Jeśli skonfiguruję podobnie internet jak na Debianie to zrywa mi połączenie na parę sekund i na tym FreeBSD jest na chwilę tylko dostęp i potem znika. Jest możliwość by jakoś to dobrze skonfigurować?
Co za bzdury piszesz, że jest inny port. Port jest standardowo 22 chyba że sam sobie go zmienisz. Pokaz konfigurację z pliku /etc/rc.conf.
W virtualboksie ma być tak. Ustawienia->sieć->mostkowana karta sieciowa (ang. bridged). Adres IP freebsd ma być ustawiony jako stałe ip. Demon sshd musi być uruchomiony.
W virtualboksie ma być tak. Ustawienia->sieć->mostkowana karta sieciowa (ang. bridged). Adres IP freebsd ma być ustawiony jako stałe ip. Demon sshd musi być uruchomiony.
Usuń:
np.
Dwa interfejsy masz włączone pod FreeBSD w jakim celu?
Kod: Zaznacz cały
ifconfig_de0=" DHCP"Kod: Zaznacz cały
ssh użytkownik@ip -p numer portu
ssh yampress@10.0.0.3 -p 666Kod: Zaznacz cały
ssh twoja_nazwa_użytkownika@46.4.96.100 -P Numer_portu_na_którym_działa_SSH-na_jaki_przestawiłeśIP Debiana to
46.4.96.80Próbowałeś teraz połączyć się przez ssh tak jak wyżej podałem?
Jaki masz ruter?
Dlaczego ip rutera jest równe ip Debiana, na którym masz virtualboksa, tu jest bubel.
Jaki masz ruter?
defaultrouter="ip_bramy"Tak. nic nie dało:
Tutaj masz z /etc/network/interface z Debiana:
Może pomożesz mi złożyć ustawienia we FreeBSD aby działało?
connection refused Kod: Zaznacz cały
# Loopback device:
auto lo
iface lo inet loopback
# device: eth0
auto eth0
iface eth0 inet static
address 46.4.96.80
broadcast 46.4.96.95
netmask 255.255.255.224
gateway 46.4.96.65
post-up mii-tool -F 100baseTx-FD eth0
# default route to access subnet
up route add -net 46.4.96.64 netmask 255.255.255.224 gw 46.4.96.65 eth0
Nie mam rutera właśnie, nie wiem jak to dobrze ustawić, dlatego napisałem.Jaki masz ruter?Dlaczego ip rutera = ip Debiana, na którym masz virtualboksa, tu jest bubel.Kod: Zaznacz cały
defaultrouter="ip_bramy"
Zmień w /etc/rc.conf na
Po czym reset FreeBSD i możesz się łączyć
defaultrouter="46.4.96.65"
Po czym reset FreeBSD i możesz się łączyć
ssh użytkownik@46.4.96.100 -p port
ssh: connect to host 46.4.96.100 port 222: Connection timed out