Witam.
Mój problem wygląda następująco. Na regularnie aktualizowanym Debianie w wersji testowej (jądro 2.6.38), mam zainstalowanego virtualboksa 4.0.4. Na maszynie wirtualnej próbowałem zainstalować Debiana ze świeżo ściągniętego obrazu debian-testing-i386-CD-1.iso. Proces instalacji przebiega standardowo, do momentu instalacji programu rozruchowego. Ani GRUB, ani LILO, nie chce się zainstalować.
Próbowałem kilka razy, ale za każdym razem efekt jest ten sam. Znalazłem u siebie na dysku jakąś starą wersję debian-502-i386-netinst.iso i ona zainstalowała się poprawnie, razem z GRUB-em. Problem nie wynika raczej ze złego działania virtualboksa, bo inne systemy (Ubuntu i Windows XP) też instalują się bez problemów. Czy wie ktoś o co może chodzić?
Instalacja Debiana na virtualboksie zatrzymuje si
Zrób podczas wystąpienia tego błędu i skopiuj/przepisz logi.
Kod: Zaznacz cały
ALT+F4-
peter86
- Beginner
Cześć.
Na wstępie ściągnij jeszcze raz płytę CD. Albo lepiej ściągnij płytę DVD. Domyślam się, że nie ściągałeś wszystkich pięćdziesięciu trzech płyt z obrazami Debiana a np. jedną po to aby go zainstalować. Ponieważ wątpię, żebyś ściągał te pięćdziesiąt trzy płyty w przyszłości, proponuję, żebyś ściągnął wersję instalacyjną netinstall.
No i przy okazji zapytam o rodzaj dysku jaki dokładasz w virtualboksie.
Na wstępie ściągnij jeszcze raz płytę CD. Albo lepiej ściągnij płytę DVD. Domyślam się, że nie ściągałeś wszystkich pięćdziesięciu trzech płyt z obrazami Debiana a np. jedną po to aby go zainstalować. Ponieważ wątpię, żebyś ściągał te pięćdziesiąt trzy płyty w przyszłości, proponuję, żebyś ściągnął wersję instalacyjną netinstall.
No i przy okazji zapytam o rodzaj dysku jaki dokładasz w virtualboksie.