Duży spadek akceleracji po przej

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Duży spadek akceleracji na Wheeze w stosunku do Lenny (radeon 9200)

Post autor: saturno »

Witam.

Mam problem z akceleracją na karcie radeon9200se na Wheezy.

Kod: Zaznacz cały

lspci|grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 SE] (rev 01)

$ glxinfo |grep direct
direct rendering: Yes

$ glxinfo |grep OpenGL
OpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc.
OpenGL renderer string: Mesa DRI R200 (RV280 5964) 20090101 x86/MMX+/3DNow!+/SSE TCL DRI2
OpenGL version string: 1.3 Mesa 7.7.1
OpenGL extensions:
Po zainstalowaniu: firmware-linux-nonfree akceleracja jako taka jest, bo działają efekty jak się przeloguję na KDE.

Problemem jest natomiast bardzo niska wydajność tej akceleracji, co jest szczególnie widoczne w grach.

Mam na drugiej partycji jeszcze Lenny więc mogę to szczegółowo porównać.
Do porównania użyłem gry Sauerbraten (sauerbraten_2009_05_04_trooper_edition_linux.tar.bz2).
Na obydwu systemach włączam tą samą mapę (refuge) i w takiej samej rozdzielczości (1024x768).
Efekt jest następujący:
1. Lenny: od 30 do 70 klatek
2. Wheezy: od 11 do 25 klatek

Oprócz tego próbowałem zmieniać kms.

/etc/modprobe.d/radeon-kms.conf
Zmieniałem:

options radeon modeset=1
Na:

options radeon modeset=0
Efekt był taki, że przy uruchamianiu gry następuje totalny zwis, albo w najlepszym przypadku komunikat o naruszeniu ochrony pamięci!
Po przestawieniu parametru z powrotem na 1 problemy ustają tyle, że znika również AGP i około 60% akceleracji.

Parę dni już szukam w internecie i oprócz tego że mnie bolą oczy (nawet przewijanie stron w przeglądarkach kiepsko działa) nie widać żadnego rozwiązania,
Czy naprawdę nie da się z tym nic zrobić?

Ps.: Jakby tego było mało nie działa również regulacja jasności (gamma) w grach, które posiadają taką opcję w menu, a w Lenny to działało.
pkowwroc

Post autor: pkowwroc »

Nie gram w gry, mam także Ati 9200, faktycznie jakaś makabra się porobiła, szukam usilnie rozwiązania problemu. Doszło do tego, że musiałem zmienić środowisko graficzne.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

pkowwroc pisze:Doszło do tego, że musiałem zmienić środowisko graficzne.
Ja natomiast dalej siedzę na Lenny.
Wheezy mam na drugiej partycji i włączam go tylko od czasu do czasu, aby przeprowadzić aktualizację i sprawdzić czy się nic nie zmieniło.

W sprawie akceleracji w 9200 wywiązała się bezowocna niestety dyskusja w komentarzach newsa na: http://dug.net.pl/news/226/
Liczyłem, że może kiedyś jak nastąpi zmiana wersji sterowników oraz jądra to problem ustąpi.
Jednak niedawno dla testu zainstalowałem najnowsze openSUSE i tam wydajność akceleracji jest identyczna jak na nowych Debianach.
pkowwroc

Wyłączyłem całkowicie akcelerację, po prostu w xorg.conf zadeklarowałem sterownik jako vesa. Poprawiło się na tyle, że pod lxde można pracować, aczkolwiek występuje jakiś dalszy problem, zajętość procesora niezwykle rzadko spada poniżej 100%, podczas gdy uruchomiona jest np. sama Opera.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

saturno pisze: Liczyłem, że może kiedyś jak nastąpi zmiana wersji sterowników oraz jądra to problem ustąpi.
Jednak niedawno dla testu zainstalowałem najnowsze openSUSE i tam wydajność akceleracji jest identyczna jak na nowych Debianach.
Ostatnio we Wheezy zostało zaktualizowane jądro do 2.6.38.
Jednak nic to kompletnie nie poprawiło w kwestii akceleracji.
Straciłem już nadzieję i wydaje mi się że czas najwyzszy rozglądać się za jakąś kartą ze znaczkiem nVidia.

Nigdy więcej ati :mad:
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Straciłem już nadzieję i wydaje mi się że czas najwyższy rozglądać się za jakąś kartą ze znaczkiem nVidia.

Nigdy więcej ati
Jak szybko to zrobisz to jeszcze szybciej wrócisz do ati. Osobiście pozbyłbym się (w swoich komputerach) wszystkich kart nvidii i intela na rzecz ati, z którymi moim zdaniem jest najmniej problemów. Nie mam na myśli najnowszych kart ati tylko te, które obsługiwane są przez otwarte sterowniki.
pkowwroc

Również rozważałem możliwość przejścia na nvidii, jednak z uwagi na umiłowanie ciszy raczej skazany jestem na ati, zawsze mają w ofercie "słabsze" karty z pasywnym chłodzeniem.
Co do jądra 2.6.38, czy brak poprawy oznacza, że nikt się jeszcze nie zajął akceleracją dla kart ati, czy może po prostu problem leży w jakimś innym komponencie systemu, który bruździ? Trzeba chyba cierpliwie oczekiwać i wykonywać próby na live cd po ukazywaniu się kolejnych modyfikacji systemu.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

saturno pisze: W sprawie akceleracji w 9200 wywiązała się bezowocna niestety dyskusja w komentarzach newsa na: http://dug.net.pl/news/226/
Zacytuję z powyższej strony urywek o który dokładnie mi chodziło:
Oceniam następująco wydajność sterowników do mojej i tak słabej karty:
- Win > stery win > 60%
- Win > stery ati > 80%
- Win > stery omega > 99%
- Linux > fglrx > 40%
- Lenny > radeon > 20%
- Squeeze > radeon > trzykrotnie mniej niż Lenny !!!

############################################################
Na razie zostaje na Lenny.
Mam już dość agresywnych testów sprzętu.
Przez te próby w ciągu ostatnich kilka dni komputer musiałem twardo resetować co najmniej ze dwadzieścia razy!!!
Boję się, że w końcu coś się popsuje :(
Spadek akceleracji jest widoczny wszędzie zaczynając od flasha, a na wine kończąc przez co praca na takim systemie niewiele różni się od pracy na maszynie wirtualnej.
fnmirk czy wobec powyższych dalej twierdzisz, że obecne otwarte sterowniki do kart ati nie są złe?
pkowwroc pisze:Co do jądra 2.6.38, czy brak poprawy oznacza, że nikt się jeszcze nie zajął akceleracją dla kart ati, czy może po prostu problem leży w jakimś innym komponencie systemu, który bruździ?
Od 2.6.32 do 2.6.38 nic się nie zmieniło pomimo tego, że oprócz jądra były aktualizowane również inne elementy odpowiedzialne za akceleracją więc wątpię żeby nikt nie wiedział o problemie.
Prawdopodobnie uznano, że mało kto używa już tych kart.

Problem pojawił się prawdopodobnie przy okazji uwalniania jądra.
Żeby uzyskać jakąkolwiek akcelerację trzeba zainstalować pakiet: firmware-linux-nonfree.
I tego nie rozumiem, bo skoro sterownik był otwarty to czemu wylądował w pakiecie opatrzonym jako non-free i jeszcze w okrojonej wersji?
Podejrzewam, że ktoś się dopatrzył, że sterownik był otwarty "inaczej" i przy okazji uwalniania jądra usunięto podejrzane elementy.
rsx78

Post autor: rsx78 »

Ja proponuję posiadaczom Squeeze, mającym problemy z akceleracją 3D na starszych kartach ati zaktualizować xorga do wersji z Sida. Mnie pomogło.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

rsx78 widzę, że temat przeczytałeś po łebkach.
Problemem jest kiepska akceleracja, a nie jej brak.
Inna sprawa, że obecnie ten temat nie dotyczy już Squeeze.
Zaktualizowałem system do Wheezy w nadziei, że szybciej znajdę rozwiązanie.
Po tej aktualizacji edytowałem pierwszy post łącznie z tytułem jednak pozostał stary i nowy tytuł przez co może wprowadzać w błąd (zrzut).

Pomijając powyższy fakt dodałem repozytorium Sid-a i okazało się że: xorg z Sida jest w identycznej wersji jak we Wheeze.
Kilka innych pakietów które mogą mieć związek z akceleracją zaktualizowałem z Sida: (libdrm2 libdrm-radeon1 libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglu1-mesa xserver-xorg-video-radeon xserver-xorg-video-ati) jednak nic to nie poprawiło akceleracji.

Ps.: Pakiety przywróciłem, tak że z powrotem system jest czystym Wheeze.
Załączniki
zrzut ekranu4.jpg
ODPOWIEDZ