postfix i imap, usuwnie lokalne wiadomo

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
matx132

postfix i imap, usuwnie lokalne wiadomości

Post autor: matx132 »

Witam.
N
a serwerze mam zainstalowane programy postfix i imap.
Teraz chodzi oto, aby jak jedna osoba usunie wiadomość, to, aby to usunięcie było na dysku lokalnym, a nie na serwerze, oraz jak ktoś tworzy sobie katalog to aby ten katalog nie był synchronizowany.

C
zy można takie coś zrobić w postfiksie poprzez imap, a jeśli nie, to, czy jest jakiś inny sposób?

Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź.
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

Dobra więc tak: z założenia IMAP działa tak że wiadomości trzymane są na serwerze i ich usuwanie przez jednego użytkownika nie usuwa ich całkiem.
Następuje przekreślenie wiadomości co oznacza że została usunięta i po wybraniu opcji wyczyszczenia usuniętych znika ona ze skrzynki klienta pocztowego.

Wydaje mi się że twoje pytanie skierowane jest do skrzynek współdzielonych przez kilku użytkowników. I tutaj zasada jest identyczna, jeśli jeden użytkownik tej skrzynki ją usunie to inny także będzie miał tą wiadomość oznaczoną jako usuniętą. Wyjściem na to jest stworzenie reguł które pocztę na współdzielona skrzynkę przekieruje także do odpowiedniego folderu.
Z synchronizacją katalogów sprawa chyba wygląda tak samo jak z pocztą ale tutaj ręki uciąć nie dam.
matx132

Post autor: matx132 »

Tak, chodzi mi oto, że jest jedna skrzynka dla kilku osób, i jedna osoba usuwa to aby inna dostała to jako wiadomość odebraną nie usuniętą. Ale także aby ta osoba co usunęła już nie dostała tej wiadomości powtórnie.
C
zy jest taka możliwość w ogóle?

Pozdrawiam.
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

Nie ma o ile mi wiadomo można to rozwiązać za pomocą reguł tak jak napisałem wyżej.
ODPOWIEDZ