Administrowanie serwerem

Wszystko Off Topic
enderius

Administrowanie serwerem

Post autor: enderius »

Witam wszystkich.
Niedługo będę kupował serwer dedykowany z Debianem pod www i mam pytanie, co należy wiedzieć aby administrować serwerem?
Myślałem, że zainstaluję Webmina i będę przez niego administrował, a co Wy polecacie?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zatrudnij administratora albo zanim założysz temat przejrzyj wcześniej dział dla początkujących. Polecam ,,Debian Reference''.
mariuszd

Post autor: mariuszd »

Jeśli nie miałeś styczności z linuksem, to lepiej powierzyć administrację komuś innemu. Chyba że chcesz się uczyć, ale wtedy lepiej na własnym komputerze, bo jak coś zepsujesz na dedyku to za każdą interwencję trzeba płacić.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Ze względów bezpieczeństwa nie zaleca się webmina. Chcesz iść bardzo na łatwiznę a to nie tak. Co należy wiedzieć: mieć ogólną wiedzę o systemie i o usługach, które będziesz udostępniał. Umieć je skonfigurować. Oraz parę rzeczy o bezpieczeństwie m.in o utwardzaniu systemu i usług.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Kolega chyba chce się pobawić w administratora, bo inaczej wykupiłby hosting a nie serwer :)
enderius

No właśnie chcę się nauczyć administrować serwer.
Dobrze, a jakbym kupił serwer z Debianem i dostępem przez SSH to co muszę zainstalować żeby strona działała i nie było kłopotów z bezpieczeństwem? Potrzebuję na tym serwerze MySQL i PHP.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Serwer WWW, najpopularniejszy to Apache. Co do bezpieczeństwa, to nie ma prostych rozwiązań - to bardzo wiele różnych mechanizmów i zasad. Niem ma na to gotowca.
enderius

A co należy zrobić żeby zachować bezpieczeństwo aby nikt się nie włamał?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Poznać zasady działania sieci i oprogramowania, następnie wykorzystując tą wiedzę umiejętnie ustawić konfigurację systemu i narzędzia dedykowane monitorowaniu i zapobieganiu niepożądanym zdarzeniom - lol to się nazywa książkowa odpowiedz :D
Mam nadzieję, że moja odpowiedz zaspokoiła Twoją ciekawość.
enderius

Wielkie dzięki za pomoc, na początek zainstaluje sobie Linuksa na komputerze i poćwiczę.
ODPOWIEDZ